IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започват проверки за спазване на COVID мерките по курортите

До средата на август България ще влезе в оранжевата зона, прогнозира Ангел Кунчев

16:12 | 02.08.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Започват съвместни проверки на Министерството на здравеопазването, МВР и Министерството на земеделието за спазване на COVID мерките в курортите, нощните заведения, бензиностанциите. Това обяви на брифинг главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

По думите му масово не се спазват противоепидемичните мерки в нощните заведения и в курортите. „На прага сме на четвъртата вълна на COVID, а сме свидетели на грубо неспазване на противоепидемичните мерки“, мотивира акцията Кунчев. И припомни, че у нас основните мерки са носене на маски на закрито, спазване на дистанция и дезинфекция.

Проверките ще са предимно по курортите - морски и планински, където в момента има много хора, и по бензиностанциите на магистралите, уточни той. До часове трима министри ще издадат съвместна заповед за проверки. Ще се следят дискотеки, бензиностанции и други места, на които има по-голямо струпване на хора. 

Инспекторите могат да санкционират и да затварят заведения, посочи той. В хотелите мерките се спазват повече.

Здравният инспектор потвърди, че у нас вече преобладава „Делта“ вариантът на коронавируса, който води до бързо повишаване на заболеваемостта. Все още не е ясно дали този вариант води и до повече хоспитализации и смъртни случаи.

„Делта вариантът се предава много по-лесно и повишаването на заболеваемостта е с по-бързи темпове. Спрямо делта варианта ваксините "работят малко по-малко, но осигуряват по-леко протичане", заяви Кунчев.

Вероятно трета доза ще бъде необходима, ще стане ясно към края на годината, допълни той.

Очакваме европейски доклад, който ще посочи дали повишената заболеваемост води до повишаване на броя на хоспитализираните и на броя на смъртните случаи, посочи още инспекторът.

По думите му заболеваемостта в страната е 30 на сто хиляди души, но в големите градове и по курортите на Черноморието е около 50-60 на сто хиляди. България се намира в началото на четвъртата вълна, но все още разпространението не е толкова рязко и с високи темпове, повтори Кунчев. Според него е възможно до средата на август България да влезе в оранжевата зона, което означава заболеваемост от над 100 на 100 хиляди души.

Все още Централна и Източна Европа са в зелената зона, но ситуацията се променя бързо, допълни той. „В червената зона по заболеваемост ще попадне и Монако, а от зелена в оранжева зона преминават Исландия и Франция, като е голяма възможността Франция да премине и в червена зона”, каза още той.

Очаква се заповед на министъра на здравеопазването, с която ще се променят ограниченията за идващите от тези държави в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
оти сашофски? мноо скъпо бе, не струва..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
няма ли някой да го застреля тва момче Кунчев ? дайте да съберем дарения ше си наемем един Сашофски ветеран да му свети маслото и да го сложим в чувала най-накрая, щот аман от тоя гад ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още