IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша закрива болници заради липсата на медици

Страната е на едно от последните места по разходи за здравеопазване и брой лекари на 1000 души в ЕС

18:02 | 30.07.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Поляците, които се нуждаят от болнично лечение в цялата страна, се изправят пред растящ проблем - затворени болници и отделения, заради липсата на персонал, пише европейското издание Politco. Към момента в здравната система на Полша има липса на между 20 хил. и 50 хил. здравни работници.

Пандемията от коронавируса за кратко измести фокуса - болниците трябваше бързо да реорганизират работата си, но след нейния край ще стане ясно, че има много сериозни проблеми, пренебрегвани с години.

Проучване на Университета в Краков показа, че 30% от лекарите в Полша искат да ограничат или променят своята работа, след като приключи пандемията от коронавируса. 9% искат да имигрират, а 6% - да се откажат от медицината.

Опасенията на всички са, че здравната система ще бъде изправена пред екстремна липса на кадри. Много от медиците напускат и намират работа в частните клиники в ЕС, което е резултат от ограничените бюджети за здраве в страната.

Полша е почти на дъното на ЕС по здравни разходи като дял от брутния вътрешен продукт - правителството плаща за общественото здравеопазване едва 5,3% от БВП.

Освен миграцията на кадрите, броят на студентите по медицина все още е недостатъчен - системата страда от драстичното, почти трикратно намаление на бройките през 90-те години на миналия век и през първите години от новото столетие.

По данни на Световната банка от 2017 година Полша е страната с най-малък брой медицински работници в ЕС- 2,4 на  1000 жители, спрямо 3,7 на 1000 в общността. И много от тях съвсем скоро ще се пенсионират, допълват полските власти.

Първите предупреждения от синдикатите на здравните работници бяха изпратени през април 2021 година. Тогава стана ясно, че 200 лекари са потърсили работа в чужбина през първото тримесечие на годината. Досега не е имало толкова голям брой, посочват от Полската камара на лекарите. Оттам предупреждават още и за предстояща катастрофа, ако правителството не повиши разходите за здравеопазване и не подобри условията на труд за лекарите и медицинските сестри.

Средната заплата, която получават лекарите със специалност в полските болници е 1485 евро. Правителството одобри план за увеличаване на заплащането им, но със средно едва 4 евро, което е недостатъчно. Лекарите не са окуражени да работят в страната си с тези мерки, смятат още от камарата.

Според информация на лекари от 1 юли в 15 различни града властите са затворили пет педиатрични отделения, онкологична болница, три отделения по гинекология, три операционни отделения, пет кардиологични отделения и т.н. На този етап от здравното министерство не са коментирали ситуацията на запитванията на Politico.

Част от тези проблеми може би ще могат да бъдат решени с помощта на европейските средства - страната ще получи 4,5 млрд. евро за здравната си система от Фонда за възстановяване. 700 млн. евро от тях ще бъдат насочени за местните болници. Правителството пък увеличава с 346 местата за медици в университетите и през тази академична учебна година ще бъдат приети малко над 9 хил. студенти в медицинските учебни заведения.

Системата на здравеопазването в Полша е недофинансирана от години, а коронавируса изостри този проблем, след като болниците с приоритет лекуваха болните от вируса. За да намали недоволството полското правителство обеща да увеличи разходите и те да достигнат 7% от БВП през 2027 година.

Експертите обаче се опасяват, че ще бъдат необходими повече средства.

Една от предлаганите реформи в страната е създаването на болнични центрове, за лечение на по-леки случаи или за диагностициране. По този начин ще бъдат облекчени болниците и спешните центрове в страната.

Засегнатите градове се надяват нещата скоро да намерят своето решение. В Елблаг, гард със 118 хил. души население болницата затвори отделението си по неврология - в него работеха едва четирима лекари, при необходимост от между 12 и 14 такива специалисти. Засега пациентите се транспортират в Гданск - на 60 километра, но местните власти опитват да възстановят работата на отделението през септември.

Неврологията не е много популярна дисциплина сред младите лекари, което затруднява властите в града да намерят и нужните кадри, обяснява още Politico.

Засега няма ръст на оплакванията за липса на достъп до здравеопазване, коментира от своя страна омбудсманът, отговарящ за правата на пациентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
викаш ти за това си остана.... никой на Запад не те иска... :DНе отворените границите, а местните политици, бивши комунисти разрушиха държавата... тия същите които ти ги защитаваш, нека да бъдем честни със себе си, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
Valentin13
преди 2 години
един от много набиващите се резултати от членството во Евросъюза - критично изтичане на специалисти на Запад, за сметка на финансиране строежи на разни проекти. Но без хора нищо не може да се развива. Отворените граници разрущават държавите, а населението ще страда още повече. Приложението на комунистическата идеология трябва да спре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
julian12
преди 2 години
Случайно италианският доктор, който въведе метода за преливане на плазма от оздравели от Ковид към здрави хора за да изградят естествен имунитет са го самоубили защото искаше да отвори клиника за тази цел. Единият от малкото, които се противопоставиха на сегашния опит за налагане тоталитарен режим чрез ковид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Кисимов
преди 2 години
Прекрасно. Медицинската мафия трябва да бъде разгромена. Единствено Ниязов беше успял да закрие всички болници без една в столицата Ашхабад и едва наскоро се заели да разконсервират една във връзка с т.нар.пандемия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
grainis
преди 2 години
На поляците доктори не им трябвт . Те се лекуват успешно със Зубровка и Житня от най-крехка възраст .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още