IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyundai и LG Energy ще строят фабрика за батерии за електромобили в Индонезия

Южнокорейският автомобилен концерн се стреми да изгради стабилна верига на доставка на фона на нарастващото търсене на електрически превозни средства

22:30 | 29.07.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Южнокорейският автомобилен производител Hyundai Motor ще си партнира с LG Energy Solution за изграждането на фабрика за батерии за електрически превозни средства в Индонезия, за да си осигури стабилно снабдяване с батерийни клетки за своите екологични автомобили, съобщава Nikkei Asia Review.

Двете южнокорейски компании подписаха меморандум за разбирателство с правителството на Индонезия за създаване на съвместно предприятие за производство на батерийни клетки. 

Съгласно споразумението Hyundai и LG Energy ще инвестират общо 1,1 млрд. долара за изграждане на завод за клетки в Карауанг, източно от Джакарта, като и двете компании ще притежават по 50% от предприятието. Индонезийското правителство се съгласи да предложи стимули и награди в подкрепа на изграждането на завода.

„С това начинание за производство на батерийни клетки, групата и LG Energy Solution допълнително укрепват стратегическото партньорство, започнало преди повече от десетилетие“, се казва в изявление на Hyundai. "Новата фабрика ще помогне на Hyundai и Kia да произвеждат превозни средства с висока ефективност, производителност и безопасност, като доставят клетки, оптимизирани за електрическите им модели", добавят от концерна.

Hyundai и свързаната с него Kia заедно формират петия по големина автомобилен производител в света.

Индонезийското правителство също приветства споразумението.

"Този въпрос представлява особен интерес за правителството в момента", споделя Бахлил Лахадалия, министър на инвестициите в Индонезия и ръководител на Координационния съвет на страната за инвестиции. "Ние ще наблюдаваме тази инвестиция в батерийни клетки от началото до края", изтъка той.

Hyundai заяви, че строителството на индонезийския завод трябва да започне през четвъртото тримесечие и ще приключи до първата половина на 2023 г. Очаква се масовото производство на клетки в новото съоръжение да започне през първата половина на 2024 г.

Индонезийското правителство агресивно насърчава екосистемата на електрическите превозни средства с надеждата да играе ключова роля в световното производство на електромобили - включително чрез създаването на Indonesia Battery Corp. по-рано тази година.

Новата фабрика за клетки в Карауанг ще бъде построена върху парцел от 330 000 квадратни метра. При пълна експлоатация производственият ѝ капацитет да достигне 10 гигаватчаса, или толкова литиево-йонни батерии, които да покрият нуждите на повече от 150 000 батерии за електромобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
хммм ... стойността на пълният капацитет на съоръжението е почти $10млрд и е съсобственост на държавни компании и посочените . китайската catl също ще строи съоръжение за батерии . и двете компании , catl и lg energy са доставчици на батерии за завода на тесла в китай ... индонезийците държат 30% от световният добив на никел и около 22% от световните запаси . правителството е разработило специална 10 годишна програма за стимулиране на производството на батерии за транспорта . искат да имат 2030 , годишен капацитет за производство на 140ГВт батерии и да са значим световен доставчик + да си подсигурят електрификацията на вътрешният транспорт . интересен детайл , приеха закон наскоро , всички добивни компании в държавата да имат поне 51% държавно участие . одържавяват в момента разни мини ... :))) ... също детайл , не по темата ама свързано , развиват усилено геотермалните си електроцентрали , имат 16 геотермални централи с общ инсталиран капацитет 2130МВт , до 2030 година искат да го увеличът на 8007МВт ... не знам що не си прекарват газови потоци и да строят ядрени безумия ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още