IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Христов: Няма скрит инвеститор в сделката за "ЧЕЗ България"

Имаше натиск от външни структури продажбата да не се осъществи, заяви председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд"

11:44 | 29.07.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Няма скрит инвеститор в сделката за покупката на "ЧЕЗ България", заяви пред bTV председателят на Надзорния съвет на купувача "Еврохолд" Асен Христов. "Няма как в една публична компания да има скрит инвеститор", каза той в коментар за сделката между холдинга с чешката CEZ Group, която беше финализирана преди броени дни.

Имаше структури извън България, които се опитваха да попречат на "Еврохолд" да закупи активите на CEZ Group в страната и мотивът им е бил или те да станат техен собственик, или да влияят по някакъв начин, призна обаче Христов.

"Това е стратегически актив", обясни той и допълни, че в сделката има държавен интерес. Тя е била обект и на битка между политическото лоби у нас, което настоява за национализиране на подобни активи, и лобито, настояващо за повече частни инвеститори.

"ЧЕЗ е много добра компания, не е в тежко финансово състояние, напротив", каза Асен Христов и допълни, че има много начини за подобряване на работата, свързани с новите източници на енергия, намаляването на загубите при пренос и т.н., за които ще работи новият собственик.

"Еврохолд" е на печалба също, но заради заделянето на резерви за развитието на бизнеса, които са разходи, холдингът е на загуба, обясни още председателят на надзора на холдинга.

Христов определи сделката като най-голямата в България за последните 17 години, изтъквайки, че предстои задължителното търгово предложение към миноритарните акционери ("Еврохолд" закупи 67% от капитала на "ЧЕЗ Електро" и "ЧЕЗ Разпределение" - бел. ред.) и сумата по сделката ще набъбне над 500 млн. евро.

"Има още нещо в тази сделка - българско дружество идва при българско дружество. Това е уникално", отбеляза още Христов.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Преди дни от "Еврохолд" съобщиха, че вече официално са финализирали сделката за покупката на активите на CEZ Group в България за сумата от 335 млн. евро. Тези средства идват от увеличаване на капитала през Българската фондова борса (БФБ - София) и синдикиран заем от консорциум от банки и институции.

Една от тях е Черноморската банка за търговия и развитие, чийто ръководител е Ивайло Московски, бивш министър на транспорта в правителството на ГЕРБ.

Днес Асен Христов отхвърли всякакви съмнения за политическа подкрепа в тази сделка, изтъквайки, че България действително е член на тази банка, както и на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която също участва във финансирането на сделката, но решенията за отпускане на заеми се взимат не само от управителните им бордове, а и от финансовите институции на страните, които членуват в тях.

Сагата по продажбата на активите на CEZ Group в България продължи повече от три години. Преди "Еврохолд" чешкото дружество проведе редица преговори с инвеститори и дори беше избрало българската "Инерком" на Гинка Върбакова за купувач.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли този купувач с мотив, че сделката ще доведе до изкривяване на пазара заради соларните паркове, които притежават двете компании. КЗК не беше категорична и по отношение на "Еврохолд". Първоначално антимонополната комисия отхвърли сделката, но около година по-късно промени виждането си и допусна продажбата.

"Нямам обяснение за тези случаи - може да са били и държавен интерес за момента", коментира Асен Христов пред bTV.

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
itest
преди 2 години
г/н Христов, истината ще излезе наяве много скоро. включването ви в "ефир" да се оправдавате има ли няма ли скрито/покрито и замаскирано в тази карикатурясала сага около продажбата ЧЕЗ, е показателен знак, че със сигурност НЕ ВИ е чиста работата на вас и на цялат ави структура
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още