IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша прекрати договор за доставка на втечнен газ от Тексас

Държавната PGNiG не се отказва от покупката на втечнен газ от САЩ, на който разчита да намали зависимостта ù от Русия

18:04 | 27.07.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Полската държавна компания PGNiG прекрати договор с американската Sempra за доставка на втечнен газ от Порт Артур, Тексас. Причината е забавянето на развитието на проекта, уточняват от компанията. 

PGNiG подписа споразумението за доставка на втечнен газ от съоръжението през 2018 година в опит да намали зависимостта си от руския природен газ. От тогава Варшава всъщност засилва сътрудничеството си с американски газови компании. В текстовете за доставка от Порт Артур беше предвидено покупката на около 2 млн. тона втечнен газ годишно, като първите доставки трябваше да започнат през 2023 г.

През май 2021 година обаче Sempra посочи, че ще вземе окончателното инвестиционно решение за проекта си през тази или през следващата година.

От компанията не се отказват от отношенията си със Sempra, става ясно още от съобщението. Паралелно е подписан и Меморандум за разбирателство, по силата на който има възможност тези 2 млн. тона да бъдат доставени от други проекти на Sempra на територията на Северна Америка. Американската компания разработва проекти в Хакбъри в Луизиана, както и в Баха Калифорния в Мексико.

От PGNiG коментират още, че си сътрудничат с други производители на втечнен газ, за да намалят въглеродния отпечатък на горивата, които предлагат.

В отделно съобщение от полската компания посочват, че са сключили договор за допълнителната покупка на 2 млн. тона втечнен газ годишно с Venture Global за срок от 20 години. Така PGNiG увеличава количествата, които купува от Venture Global и терминалите Калкасю Пас и Плакъмънс в Луизиана, до 5,5 млн. тона, или около 7,4 млрд. куб. метра газ годишно.

Двете компании договориха доставките през 2018 година и 2019 година. Очакванията са първите доставки да започнат в началото на 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 2
doba
преди 2 години
Меркел се обажда на Владимирович след набиване на канчето от Байдън:- Владимир, тоя ми *** мамата, едвам дишам! Кажи три утешителни думи!- Да поделим Полша? - отговаря Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Парен чук
преди 2 години
Пшеките яко че го дуат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
ivan4o555
преди 2 години
Жаков, първо прочети статията, но ти предпочиташ да цапаш!Чукча писател, чукча не читател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
vzhekoff
преди 2 години
Баси, поляците се отказват от LNG-то, тръбите на патоците се множат. Какво ще пърди сега стоенчо Пръдлев във форума ? Мани другото, ами преди 2г. газът струваше +/- 200 евра за 1000 кубика, миналата година падна на 80 и стУенчУ обяви (преждевременно) фалита на Газпром, а към днешна дата газът се търгува доста над 400$ за 100 кубика в ЕС. Ще рече, че тази година в сравнение с 2019 Газпром ще направи едни лесни40 млрд доларчета горница :) А на стуенчу шЪ му спрат сти'нките от козяка и от водка (нали е русофил) ще мине на карнобатска шльокавица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още