IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Руският флот може да нанесе непредотвратим удар, ако се наложи

Руският президент похвали възхода на Русия като военноморска сила на парад преди 325-та годишнина от основаването на военноморския флот

16:23 | 25.07.21 г. 40
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Руският военноморски флот може да засече всеки враг и да нанесе „непредотвратим удар“, ако е необходимо, каза руският президент Владимир Путин, седмици след като британски военен кораб разгневи Москва, преминавайки покрай Крим, предава Ройтерс.

„Днес руският военноморски флот има всичко, от което се нуждае, за да защити родината ни и нашите национални интереси“, каза Путин в реч пред паметника на основателя на флота Петър I. „Можем да открием всеки враг, независимо дали е на, под или над водата, и ако е необходимо, да му нанесем непредотвратим удар“, допълни руският президент, цитиран от Bloomberg.

Над 50 кораба и 4 хил. военни участваха в парада преди 325-та годишнина от основаването на военноморския флот през октомври. Наред с разрушители, подводници и десантни кораби, за първи път беше показана и подводницата „Принц Владимир“ клас „Борей-А“ с балистични ракети. Събитието се проведе без зрители, тъй като Русия се бори с нов ръст на заразените с COVID-19.

В речта си Путин похвали бързия възход на Русия като военноморска сила. От първобитни кораби по времето на Петър до флота, който сега притежава страната с „най-новите хиперзвукови оръжия, които нямат еквивалент в света и постоянно и успешно се подобряват“.

През юни се стигна до инцидент в Черно море, когато Русия заяви, че е дала предупредителни изстрели и е хвърлила бомби по пътя на британски военен кораб, за да го прогони от водите на Крим.

Великобритания опроверга руската версия за инцидента, като заяви, че смята изстрелите за част от предварително обявено руско „оръжейно учение“ и че не са пуснати бомби.

Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г., но Великобритания и повечето страни в света признават полуострова в Черно море за част от Украйна, а не от Русия, отбелязва Ройтерс.

Миналия месец Путин заяви, че Русия е можела да потопи британския военен кораб HMS Defender, който обвини в незаконно навлизане в териториалните ѝ води, без да започне Трета световна война и допълни, че САЩ са изиграли роля в „провокацията“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Нищо не са надвили таличaлмите, просто вече на никой не му се стои там, нито икономика има, нито ресурси, за какво да *** за нищо?! Оставят си там да си се ръмбат един друг алахаджиите, че и без това се множат като скакалци. Малко самопречистване, лекинко и тихо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 3
kmilchev
преди 2 години
То въпрос на какво наричаш цивилизоване като белите християни главоломно намаляват навсякъде. И то си има причина. Мюсюлманите са си запазили патриархалната система, която в еволюционен план е най-ефективната измислена засега. Не, че съм фен на тях, но няма как да не сваля шапка на талибаните, които 40 години успешно се противопоставят на две могъщи империи . То дронове, сателити, нощно виждане, какво ли не изпробваха в Афганистан. Въпреки това талибаните ги надвиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Не се възхищавам на НАТО нито на което и да е военно образувание. Мразя военните, най тъпите хора които съм срещал през живота си. Затова и не харесвам Русия, защото тази дъ6ржава освен оръжия и смърт нищо друго не произвежда и не прави нищо за човечеството. НАТО е необходимост за да се възпират такива ***, нискоразвити общества като руснаците и мюсулманите. Усещам че мразиш белите християнски държави от НАТО и се кефиш на мюсулмани и руснаци. Ако не беше Русия, досега всичките мюсулмански катуни да сме цивилизовали и избили Алах от главите. Ти мюсулманин ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 5
Valentin13
преди 2 години
не боравиш с точни факти, по-скоро пропаганда. В Сирия наскоро имаше "избори", спечели отново тънковратия. Извода е, че Русия постигна това, което искаше, а Западните бази там са защото Русия не е всемогъща и и се налага да се съобразява със Запада. Т.е. победител е Русия.НАТО?! Бях през войната в Афтанистан, за американците работех. В Баграм видях върха на непобедимата сила на НАТО. Възхищавах се като тебе. Бях и в германското градче край Мазари Шериф, възхищавах се как в пустинята са направили това, дори градинки и номера на улиците имаше. Бях и в Хайратан, откъде през 1988 година руснаците безславно напуснаха. Вярвах, че е дошъл новия световен ред и непобедимото западно оръжие ще побеждава навсякъде. Сега навсякъде там властва Талибан и западните непобедимци никакви ги няма. Кой е победителя?Пообиколих Средна Азия, пълно беше с американци и англичани. Сега са рядкост вече. Днес четох, че и в Ирак ще трябва да стягат багажа. Как така могъщото НАТО е изгонено от цяла източна и централна Азия?"Мюсулманските катуни" лека -полека изгонват от всякъде западняците. Добре е че Израел набира все повече сила и всички вече се съобразяват с тях. Иначе лошо им се пише на Запада. Бейрут беше почти френски град, а Американския университет там е огромен. Сега вече Хизбулах коли и беси там. Хората живеят в метър и половина къщи, в страхотна мизерия.Неточната информация се коригира с око-да-види-ръка-да-пипне. Пробвай, аз го направих.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Само много плосък мозък може да сложи расия и чайна в една група. Стратегическия интерес на Китай е в територии, които сега са в състава на РФ. Но нищо, мypзилажа се пооблягайте на тая опорка с Китай. Да, със заплати от 500 долара расията все по-силна ще става, нали?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 7
многодобре
преди 2 години
Прав е човека. Може да нанесе, ако се наложи. Но няма да се наложи, защото другите ги е страх. Страх ги е да гъкнат дори та камоли да си позволят явна агресия срещу Русия. Русия и Китай ще стават все по-силни а досегашните лидери все по-слаби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Дребния комплексар Пyтeтo първо да нанесе "непредотвратим удар" по мизерията в собствената си страна, вместо да църка фантазии и заплахи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 5
Solar Power
преди 2 години
И теб какво те топли това,че руснаците могат ? Можеш ли да получиш технологията им за граждански цели ? Не ?Е за какъв чееп са ми тогава като не мога да ползвам един *** руски компютър у дома ? Не ме вълнува кой колко ракети и бомби може да пусне ! Вълнува ме какво аз мога да получа ! По модерен телефон, по дълъг живот, нов ядрено магнитен резонанс, нов телевизор, ново биде за банята или съдомиална, нова печка и хладилник и т.н. Ако има руски бих си купил, но няма ! Е тогава не ме вълнуват руските бомби а по скоро американските защото после технологията ще отиде при хората :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Дори и така тзи шитттня достига до мен и мога да я ползвам :)За жалост руската шиттня не идва до мен ... инъче бих я ползвал с удоволствие стига да мога да я купя. Ще оставя на теб да осмислиш какво ти казах ако не успееш драсни ще ти дам подсказка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 4
korn
преди 2 години
Ко речи? Сирия беше под защитата на Русия. Днес Турция, Франция, Великобритания и САЩ имат бази там и си бомбят когато си поискат. Израелските пилоти си правят физзарядката сутрин из Сирия. Украйна беше руска, днес руснаците имат два града и Крим, който си беше руска база преди войната-другата част е НАТО. Либия, Ирак и другите мюсулмански катуни Запада ги брули когато си поиска. Сърбия беше под защитата на Русия-видяхме там кво стана. НАТО е най мощната, богата и въоръжена военна организация в света. Русия е бавноразвиващия се син на СССР, нищо повече. Корея и Виетнам къде изобщо ги слагаш като равни или победи на Русия, там китайците играят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още