IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След криптосрива: печалбата от биткойни на Tesla e почти унищоженa

Ако производителят на електромобили продаде днес всички свои биткойни, със сугирност ще е на загуба

22:16 | 23.07.21 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;<a href="https://unsplash.com/@silverhousehd?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Andr&eacute; Fran&ccedil;ois McKenzie</a>,&nbsp;&nbsp;<a href="https://unsplash.com/s/photos/tesla-bitcoin?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a></em></p>

Снимка: André François McKenzie,  Unsplash

От месеци главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск се изживява като посланик на криптосвета в Twitter. В допълнение към коментарите му за забавната валута доуджкойн той имаше и многократни туитове за най-старата криптовалута бойкойн, което предизвика движение на пазара. Когато през февруари 2021 г. Tesla обяви, че е купил биткойни за повече от милиард долара, цифровата валута достигна нов рекорд за всички времена. Фактът, че инвестицията си струва, бе доказан, когато бяха представени данните за първото тримесечие - по това време делът на биткойн, който Tesla имаше в баланса след временно намаляване, струваше 2,48 милиарда щатски долара - огромна печалба на хартия за производителя на електрически автомобили.

Кървава баня на криптопазара

Но няколко месеца по-късно ситуацията е съвсем различна и прочутият ход с биткойните може да се окаже бумеранг за компанията. След като Tesla отстъпи от приемането на плащания с биткойни по екологични причини, тенденцията към спад, която беше обхванала криптопазара, набра скорост. Поглед към отчета на Tesla след второто тримесечие на годината вероятно ще покаже съвсем различна картина, отколкото след първото фискално тримесечие.



Списание Forbes определи въз основа на цената на биткойните по време на баланса за първото тримесечие, че Tesla вероятно е платила средно 32 000 щатски долара за биткойн. Fortune пък има подобно изчисление- около 32 600 долара за покупна цена за една монета. От момента на покупката и масовото увеличение до над 63 000 щатски долара през май тази година биткойнът, а заедно с него целият криптопазар - загуби позиции и дори понякога се плъзваше под границата от 30 000 долара. Въпреки че киберсветът успя да се съвземе отново и да възвърне психологически важната ценова граница, текущата цена от около 32 300 долара все още показва: печалбите от биткойн на Tesla вероятно са били напълно унищожени (към 22 юли 2021 г.).

Очаквани последици за баланса на Tesla

Ако Tesla продаде своите биткойни днес - в края на краищата производителят на автомобили вече беше осребрил част от тях преди подаване на отчета за първото тримесечие - производителят на електрически автомобили би получил по-малко за една дигитална монета на пазара, отколкото първоначално е платил. Сривът на криптовалутата до 25 000 щатски долара би довел до загуба на Tesla от инвестицията в размер на 300 милиона долара. А в случай, че BTC падне до 20 000 долара, това ще доведе до загуба от 500 млн. долара, изчислява Fortune. Това приблизително съответства на печалбата преди данъци на производителя на електрически автомобили за първото тримесечие.

Дори биткойнът да остане над считаната за покупна цена, инвестицията на Илон Мъск в биткойна, отпразнувана като мегапроект, не отговори на очакванията на шефа на компанията и вероятно също на тези на общността на Tesla. На  26 юли Tesla ще представи данните си за второто фискално тримесечие, но на фона на текущото развитие на пазара изглежда малко вероятно Мъск отново може да подкрепи баланса с изгодна продажба на биткойни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
ще пуснат нова серия... но както знаеш, няма да се случи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Един лаишки въпрос: какво се случва след като последното биткойнче е изкопано? Когато вече няма миньори, които осигуряват ресурс? Кой ще плаща тока и разходите за трафика при плащанията? Ще стане ли платена услуга трансфера на биткойнченца?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
тоа пааа, що си мислиш че ще си направя труда да стана докато ти говоря..... кухата ти тиква нима си представя че пирамидата се върти безплатно? не е... доста скъпо струва въртенето на тая *** хеш функция в търсенето на ценните нулички :))) ... и става по скъпо всеки ден, все едно е истинска пирамида, хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мисля, че си в голяма грешка относно определението за пари. Да, еврото, доларът и юанът са пари, а биткойна не е. По същата логика тогава могат да се определят гранитните камъни като пари - лимитирани са и ако едно село ги приема като ценни - за тях може и да са ценни. Зад биткойна НЯМА НИЩО, никакъв фундамент, никакъв бизнес, никакъв продукт, който носи печалба, следователно всичко зависи единствено от доверието към него. А той доверие от държавите никога няма да получи, тоест, му остава да бъде разменна монета между група физически лица, които му вярват, докогато му вярват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 4
cherney
преди 2 години
"биткоина няма бъдеще, въпрос на време е печатането му да стане супер скъпо.."-----------------Хахахахаха. Седни си, слаб 2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
cherney
преди 2 години
"Всеки среднограмотен студент знае, че лимитирана валута е ВРЕДНА за икономиката. "------------Именно. Щатските данъчни, т.е. IRS, от 2014г. изискват плащане на данъци при продажба на биткойн, доколкото го определят като asset. Биткойн може и да е замислен като разплащателно средство в интернет, но с времето се е наложил като актив. Световната икономика действително ще ползва дигитални евро, долар и юан, но това са currencies, а не money. Няма как нещо да е money, ако в рамките на десетилетие губи 2/3 от покупателната си способност. Cash is trash, както казва Рей Далио.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 2 години
... и защо му трябва на човек да притежава част от картина на да винчи? ... да, дигиталната ера започна и много хора оше се адаптират и се опитват да я разберат... и всяка начало на нова ера се появяват шарлатани които изкарват пари на гърба на неразбралите новата ера... биткоина няма бъдеще, въпрос на време е печатането му да стане супер скъпо..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Аз може и от биткойн да "не разбирам", което всъщност е масовото клише, след изказване на доводи против, но разбирам от икономика. И това, че някой си е създал някаква имитация на пари, не означава, че някога ще се ползва, при това масово. Всеки среднограмотен студент знае, че лимитирана валута е ВРЕДНА за икономиката. Да не говорим изобщо за другите противоречия с икономиката. И да, валутите ще се дигитализират, но икономиките ще ползват дигитален долар, евро, юан и тн., а не биткойн. А тия лозунги от стила влака на гарата изобщо няма и да ги коментирам. И още нещо, това, че нещо се търгува 24/7 не му придава никаква стойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
cherney
преди 2 години
Съжалявам и не го приемай лично, но нищо не разбираш от биткойн. Това е първата форма на пари в историята на човечеството, зад която стои математиката и представлява дигитален монетарен протокол, който прави това с парите, което Google направи с информацията, а Facebook с общуването, т.е. дематериализира ги. Всякакви критики към биткойн в стил "не произвежда нищо и не създава стойност" показват пълно неразбиране на материята. 99% от населението на света не разбира биткойн и ще стои като човек на перона на жп гара, който маха на преминаващия влак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
cherney
преди 2 години
"защото "манипулират" цените с цел максимална печалба, затова биткойна има такива големи скокове и спадове"-----------------------Никой нищо не манипулира. Биткойн е единствения актив, който се търгува свободно 24/7 без каквито и да е ограничения. А волатилността е цената, която се плаща за този растеж през последното десетилетие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още