IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината европейци страдат от наднормено тегло

Проблемът засяга по-сериозно страните от Източна Европа, отколкото в Западна Европа, показват данни на Евростат

13:38 | 21.07.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

53% от пълнолетното население на ЕС е с наднормено тегло, като за 17% става дума направо за затлъстяване, сочат последните данни на Евростат, отнасящи се за 2019 година. За анализа е използван индексът на телесната маса, отчитащ съотношението между тегло и ръст.

Данните показват, че 45% от възрастното население на общността е с нормално тегло, а 3% - с поднормено тегло.
От статистиката е видно, че в страните от Източна Европа делът на хората със свръхтегло е по-голям спрямо Западна Европа. Най-висок е делът в Хърватия и Малта - 65%, а най-нисък е в Италия (46%) и Франция (47%).

В България 55% от пълнолетните граждани са с тегло над нормата.

eurostat1 eurostat1

Източник: Евростат

С повишаване на възрастта се увеличава и делът на хората със свръхтегло, отчита още Евростат. Тенденцията се пречупва при възраст над 75 години. Така във възрастовата група 18-24 години само 25% са хората с тегло над нормата, като 6% са със затлъстяване, докато във възрастовата група 65-74 години делът на хората с тегло над нормата е цели 66%, като 22% са със затлъстяване.

eurostat2 eurostat2

Източник: Евростат

Като цяло във всички страни от ЕС по-често мъжете са с наднормено тегло. Ножицата е най-голяма в Люксембург, където 59% от мъжете са наднормени килограми, спрямо 38% от жените. Данните за България показват, че над 65% от мъжете страдат от свръхтегло, спрямо малко под 50% от жените.

В Хърватия 73% от мъжете имат тегло над нормата и по този показател страната се нарежда на първо място в ЕС. Почти 53% от мъжете във Франция страдат от проблема със свърхтегло, което е най-ниското ниво за общността. 

В Италия пък едва 37% от жените имат проблеми с теглото, сочат още данните на Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Старшинка, ти само био ядеш, сигурен съм. От световноизвестната верига При Гина, от с.Дъртилово. Рупа креМвиШи от 2.30 с Дерби кола, ама за другите разяснения дава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
ми кат плющат *** на кауфланд и лидл , тъй ше е ... а за децата що не пишете ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още