IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария и Полша са изправени пред финансови санкции от ЕС

Двете управлявани от националконсервативни правителства държави са обвинени в липса на независимост на съдебната власт и в борбата с корупцията

08:47 | 21.07.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/BGNES</em></p>

Снимка: EPA/BGNES

Унгария и Полша са изправени пред финансови санкции от страна на ЕС заради нарушаване на принципа на правовата държава. В доклад на Европейската комисия, представен във вторник, двете управлявани от националконсервативните правителства държави са обвинени в липса на независимост на съдебната власт и в борбата с корупцията. 

Резултатите от разследването могат да доведат до задържане на бъдещо финансиране от ЕС. В началото на месеца ЕК реши да отложи приемането на унгарския план за реформи и инвестиции и по този начин отложи и прехвърлянето на първия транш от Европейския фонд за възстановяване.

С фонда на обща стойност 750 млрд. евро ЕС иска да остави зад гърба си причинената от коронавируса, но също така и да направи европейската икономика по-зелена и по-дигитална. Но налице са и опасения, че "парите ще се просмучат в тъмни канали". 

Докладът за върховенството на закона, който беше представен сега, налива допълнително масло в огъня. В случая с Унгария ЕК предупреждава за „рискове от клиентелизъм, фаворизиране и непотизъм“, както в администрацията, така и при взаимодействието между „компании и политически участници“.

Медиите съобщават, че унгарското правителство е използвало израелския софтуер за наблюдение „Пегас“ за шпионски атаки срещу журналисти, което засилва безпокойството за действията на унгарския премиер Виктор Орбан.

В случая с Полша ЕК наблюдава рисковете, свързани с ефективността на борбата срещу корупцията на високо ниво и риска от неправомерно влияние върху правоприлагащите органи с политически цели. „Има сериозни основания за безпокойство в редица държави членки“, предупреди заместник-председателят на Комисията Вера Йоурова.

В лицето на „механизма за върховенство на закона“, който ЕС договори през миналата година след дълги дискусии, ЕС разполага с нов инструмент за наказване на нарушения на върховенството на закона. То позволява намаляване на финансирането за държавите членки, които подкопават независимостта на съдебната власт. 

Унгария и Полша дълго се съпротивляваха на механизма, в крайна сметка ЕК и държавите членки се договориха, че регламентът трябва първо да бъде преразгледан от Съда на Европейските общности (СЕО), преди да бъде приложен.

Европарламентът пък не се почувства обвързан от това споразумение, защото не е участвал в него. Депутатите отдавна призовават механизмът за върховенство на закона  да се използва и поради това инициираха дело срещу ЕК за бездействие.

Комисията обяви, че ще вземе решение как да действа тази есен. Докладът, който сега беше представен, ще послужи като основа за оценка на върховенството на закона в Унгария и Полша.

Полското правителство е заплашено и в друг аспект: ЕК постави ултиматум на Варшава за спора за полската съдебна реформа. Ако Полша не суспендира спорния дисциплинарен орган за полските съдии (камарата, която може да наказва съдии, б. ред.), както бе поискано от Съда на ЕС, Брюксел ще подаде молба за плащане на глоба, заяви заместник-председателят на ЕК Йоурова. Варшава има срок до 16 август да изпълни искането.

През миналата седмица Конституционният трибунал (конституционният съд) реши, че постановлението на Съда на ЕС не трябва да се прилага, тъй като европейското право има ограничени правомощия по отношение на суверинитета на полската съдебна система.

Европейската комисия обаче не е съгласна и припомни, че европейското право има върховенство над националното и решенията на върховния съд на ЕС имат обвързваща сила за националните съдилища и за властите на държавите членки.

„Европейското право има върховенство над националното. Всички решения на европейския съд, включително разпорежданията за обезпечителни мерки, са задължителни за органите на всички държави членки и националните съдилища. Правата на гражданите и бизнеса трябва да бъдат защитени по един и същ начин във всички държави членки и няма да правим компромис по този въпрос", заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Вера Йоурова.

От години ЕС спори с Варшава за съдебните реформи, въведени от националистическата управляваща партия „Право и справедливост“ (PiS). Ето защо Брюксел бе завел иск в Люксембург. През миналата седмица Съдът на Европейските общности подкрепи ЕК по всички нейни възражения. Но Полша не се чувства обвързана от присъдата.

Какво се казва в доклада за България вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
*** = г.a.щ.и ... цензура ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
някой ви раздава безплатен гел и кожени *** с отвор отзад ли ... ?! и се притеснявате , че няма да удържите на желанието да си вземете два-три комплекта ... ?! ... :))) ... стига , дръж се сериозно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Зелката тук няма ли пак да попита кой насила ти налага ЛГБТ и как го прави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Много добре знаем защо е наказана Унгария - защото Орбан отказа да подари унгарските деца на изкълченяците и дегенeратите !!! И много добре помним как някакъв холандски изврaтенец с *** като катерича дyпка, си позволи да му крещи. Полската съдебна реформа трябва да бъде взета за пример и у нас - защото виждаме тук, как прокуратура и съд нагло бойкотират правораздаването и така осигуряват чадър над престъпността. Цели членове от НК не се прилагат, въпреки, че се нарушават масово... и никой не може да направи нищо, защото съдебната система била "независима" - тоест държава в държавата. Поляците пак поставят ония с тогите под мониторингът на институция. Аз - ако бях Дуче - щях да заповядвам корумпираните тогаджии направо да бъдат бecени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
mrynmryn
преди 2 години
Както се казва - не хапи ръката, която те храни, та в момента баш това правят. Поляците усвояват най-много пари от ЕС, захлебиха и взеха да се имат за Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Добре дошли в клуба на Унгария и Полша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Ernan Kortes
преди 2 години
Европейския съюз е гнездо на корупция .Десет години се даваха пари и управляващите в България си купиха направо цяла държава .И на финала ЕС мълчи за злоупотребите .Европейската централна банка и в криза и без криза обезценява парите на европейските граждани с нулеви и отрицателни лихви .Този съюз е прогнил отвсякъде .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още