IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вирусолог: Поне 85% от населението трябва да са с ваксина за колективен имунитет

Нормално е държавите да въвеждат нови мерки, за да се предпазят от нова Covid вълна, посочи проф. Радостина Александрова

20:15 | 20.07.21 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Поне 85% от населението трябва да е ваксинирано, за да бъде постигнат колективен имунитет. Това мнение изрази по БНР вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

"Съвсем нормално е всяка държава да иска в по-висока степен да облекчи предстоящия удар от една нова Covid вълна", заяви тя във връзка с въвежданите в различни страни по света по-строги мерки срещу коронавируса.

Проф. Александрова съобщи, че по данни на Световната здравна организация вариантът делта е най-бързата версия на коронавируса до момента и най-добре приспособеният да се разпространява сред хората.

Проф. Александрова коментира като голяма изненада решението на Великобритания, където населението е ваксинирано 53%.

От вчера на Острова няма законови изисквания гражданите да носят защитни маски на закрити места, могат да се провеждат отново масови събития като концерти, премахнати са ограниченията за социална дистанция и нощните клубове могат да започнат да работят.

"Идеята беше, че там има голям брой ваксинирани хора и това, че в момента хората са повече на открито. Това решение беше посрещнато с голяма тревога от редица водещи здравни експерти, които напомниха, че точно в момента, когато делта вариантът се разпространява толкова скоростно и случаите се удвояват за седмица, не е време да се отпускат окончателно мерките", смята вирусологът.

Според проф. Александрова хората не са против ваксините, защото не искат за получат най-доброто за себе си и за близките си, а защото не са получили достатъчно информация за ползите от ваксинацията, или не се информират от правилното място.

"Всеки намерен от учените отговор, задава и нови въпроси. Пътят минава единствено и само през добрата информация и добрата комуникация", съветва тя.

Проф. Александрова не скри притеснението си, че разпространението на новия вариант делта  се разпространява по-бързо от предишния британски вариант.

Що се отнася до заболели след ваксинация тя потвърди, че според изследване на Израел, хората, които  са се заразили от коронавирус и след това са починали, са имали много съпътстващи заболявания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 2
neon7
преди 2 години
Принудителна ваксинация и пътят към Цифровата тирания: Преразгледан дневен ред ID2020-------https://***.globalresearch.ca/france-germany-canada-greece-convert-tyranny-agenda-id2020-revisited/5750243
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
neon7
преди 2 години
18,928 DEAD, 1.8 Million Injured (50% SERIOUS) Reported in European Unions Database of Adverse Drug Reactions for COVID-19 Shots-------https://healthimpactnews.com/2021/18928-dead-1-8-million-injured-50-serious-reported-in-european-unions-database-of-adverse-drug-reactions-for-covid-19-shots/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Ще продънят радиото > 70% необходимо да се ваксинират. Как станаха 85% - я там пропагандната машина да калибровате, че *****, *******!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
У Израел ка се набоцкаха с ваксини като наркомани, що върлува още?! Има и още няколко такива държави!!! Аре У ЛЕВО и на ЗАДНА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 10
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Чудесно предложение! Ей такива, като плоскомозъчните макаци от коментар 1 и 2 да се научат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 11
petrg5s
преди 2 години
Всяко шимпанзе което не иска да се ваксинира,да му се отказва лекарска помощ впоследствие, ако заболее от Ковид ! Елементарно е и всички ще са доволни.Плаща 20 000 лева,лекуват го.Не плаща,да си е** майката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
male4ko
преди 2 години
У ле-во, госпожа..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
ing5rov
преди 2 години
"Що се отнася до заболели след ваксинация тя потвърди, че според изследване на Израел, хората, които са се заразили от коронавирус и след това са починали, са имали много съпътстващи заболявания."..................преди ваксинация се мре от ковид , а след ваксинация от "много съпътстващи заболявания" ....... абе я си таковайте ***...та !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още