IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Германия са на крачка от споразумение за "Северен поток 2"

Двете страни ще инвестират в енергийния сектор на Украйна, за да преодолее загубата на транзитните такси, коментират източници на Ройтерс

11:12 | 20.07.21 г. 8
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

До дни представители на Германия и САЩ ще подпишат споразумение за "Северен поток 2", съобщават източници на Ройтерс. Преди седмица германският канцлер Ангела Меркел и американският президент Джо Байдън разговаряха за проекта, но не успяха да изчистят различията си. Но и двамата бяха категорични, че не трябва да се допуска Москва да използва газа като оръжие срещу съседни страни, припомня агенцията.

98% от работите по газопровода, минаващ по дъното на Балтийско море, вече са приключени. Притесненията на Вашингтон са, че той ще увеличи зависимостта на Европа от руския природен газ и директно ще засегне Украйна, намалявайки транзитните такси, които страната получава в момента.

Засега няма яснота какво са се договорили двете страни, но според очакванията на наблюдатели в споразумението ще има предвидени инвестиции в енергийния сектор на Украйна. Сред приоритетите са енергийният преход на страната, подобряването на енергийната ефективност и на енергийната сигурност.

На този етап още се дискутира дали това да бъдат публични средства, или подкрепата за страната ще бъде оказана чрез насърчаване на частните инвестиции.

Междувременно един от съветниците на държавния секретар Антъни Блинкен - Дерек Чолет, пристигна на посещение в Киев, където ще обсъди стратегическото партньорство между САЩ и Украйна, съобщават от Държавния департамент на САЩ. Според Ройтерс една от задачите на Чолет е да гарантира, че украинските власти ще подкрепят готвеното споразумение с Германия.

Джо Байдън се отказа официално от санкциите, които САЩ наложи срещу проекта за пренос на природен газ по дъното на Балтийско море. Мотивът му беше, че тази политика разваля отношенията с Германия. Берлин е много силен поддръжник на газопровода, отчитайки факта, че Германия затваря въглищните си централи и се отказва от ядрената енергия.

Но "Северен поток 2" не е приет еднозначно в Европа. Много от държавите в ЕС са против газопровода, заставайки на позицията на САЩ - че той е заплаха за енергийната сигурност на общността.

Въпреки проблемите работата по газопровода продължава и той е на финалната права. Преди време в Москва заявиха, че ще опитат да довършат проекта преди септември, когато са новите парламентарни избори в Германия, за да се възползват от подкрепата на сегашните управляващи.

В "Газпром" демонстрират увереност, че тръбите ще бъдат въведени в експлоатация навреме и отказват да участват в търгове за разпределение на допълнителен капацитет, провеждани от Украйна през последните седмици.

По проект през "Северен поток 2" ще преминават 55 млрд. куб. метра природен газ годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Хахахха - сега Вовата стана Чикатило. Стоенчик, звучиш прекалено минорно. Дори ти си разбрал, че САЩ реално подписват АБДИКАЦИЯТА си в спорът. За Опал и другите - не забравяй, че Газпром си има партньори. Не е никакъв проблем те да купуват (например OMV) половината газ още на територията на Русия. Приказките, че транзитът през украйна нямало да спира, са си именно това - приказки - защото нито меркел, нето онова чучуло решават това. Освен да купуват руския газ още от находищата и да си го транспортират откъдето си искат. Иначе ще минава оттам, откъдето Газпром реши. 24-а като изтече договорът, укрите спокойно може да си нарежат тръбите за скрап.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
пасъм
преди 2 години
ще избухне я, нямаме все ощи читави връзки с комшиите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 2 години
Проблемът е че сегашната политика на Германия (да ползват газта като преходно уж гориво ) ще ни излезе през г......... закрием ли мариците както услужливо ни напътстват , а при тоя сценарии Газпром просто ще избухне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
Зимата свърши през юни. Ти какво очакваше? И това сравнение е с 2020 година. Понеже не знаеха дали ще има договор с Украйна, бяха напълнили хранилищата на 100%. Сравнено с 2019 и 2018 почти няма увеличение. И всички знаят че няма да достигнат рекорда за 2018 година, от 208 млрд куб метра. Всеки си избира някаква година и започва да сравнява, за да му излезне сметката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 2 години
От началото на годината износът на газ към Европа расте, сочат още данни на компанията. В периода от 1 януари до 15 май 2021 г. "Газпром" е доставила 76 млрд. куб. метра природен газ на своите европейски клиенти, което представлява повишение от почти 27 на сто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Меркел е заявила на Байдън, че транзита през Украйна няма да спира. Така СП-2 няма да бъде пуснат за сметка на украинската газопреносна система. В момента газпром има договор до 2025 година за 40 млрд куб метра с Нафтогаз, като условието е има няма транзит, плаща такса пренос за това количество. Вероятно така ще е и в бъдеще, но трябва да има писмено споразумение. Конгресът на САЩ ще разгледа през август санкциите и в случай, че не хареса предложенията на Германия може да ги ужесточи. Когато си пожелаят може да наложат санкции за крайните потребители. Според мен няма смисъл защото енергийните пакети вече се разпростират на СП-1 и СП2. Приемащите Нел, Опал и Еугал с капацитет малко над 95 млрд куб метра, ще приемат около 47-48 млрд. Това е, така реши преди седмица съдът на ЕС. Разбира се кремълският Чикатило е в състояние да направи нова фирма за износ, да продава на изхода на газопровода от русия и т.н. Монополът му обаче се размива, газпром не е това което беше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Интересно - как руският природен газ, който минава през украйна НЕ е заплаха за енергийната сигурност, при положение, че укрите крадат, а газопреносната им система се разпада, а СП 2 е заплаха? Меркел защо се връзва на тоя слабoyмен kpeтен? Той открадна сто милиарда от украйна, сега иска да я спасява с чужди пари. А укрите са станали xъхреците на Европа, просяци - нагли при това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 2 години
хахха и трите дядо попе и трите :) ужас . Хем няма да получават транзит , хем ще им изкупят енергийната система .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още