IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо си тръгна съоснователят на етериума?

За 48-годишния Антъни ди Лорио решението е по-скоро лично и е свързано най-вече с неговата собствена безопасност

11:09 | 19.07.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Антъни ди Лорио. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Антъни ди Лорио. Снимка: Bloomberg L.P.

Миналата седмица криптосветът научи за решението на един от основателите на платформата етериум – Антъни ди Лорио, да се раздели с криптовалутите.

За 48-годишния канадец решението е по-скоро лично и е свързано най-вече с неговата собствена безопасност. От 2017 г. той има екип по сигурността, който осигурява човек с него винаги когато пътува или просто се среща с някого.

По думите му тревогите за сигурността му са 20% от вземането на решението.

През идните седмици Ди Лорио планира да продаде своята блокчейн компания Decentral и да се фокусира върху филантропията и други проекти, които не са свързани с криптовалутите. С времето той ще излезе и от други стартъпи, в които има участие, като не планира да финансира блокчейн проекти отново.

„Има рисков профил, за който не съм особено ентусиазиран“, казва Ди Лорио, който отказва да разкрие нито колко криптовалути притежава, нито нетното си състояние. „Не се чувствам сигурен в това пространство. Ако бях фокусиран върху по-големи проблеми, смятам, че щях да бъда в по-голяма безопасност“, казва още той.

Пред CoinDesk Ди Лорио заяви, че благотворителната организация, която иска да развие, ще използва принципите, които той е усвоил като криптопредприемач, а дори и блокчейн технология, за да се решават – по думите му – по-големи проблеми.

Финансирането ще стане изцяло с негови собствени средства и такива от продажбата на Decentral.

През 2013 г. Ди Лорио става един от съоснователите на платформата етериум, която сега е в основата на едни от най-горещите криптопроекти, особено тези в сферата на децентрализираните финанси. Етерът – токенът на тази мрежа, в момента има пазарна капитализация от около 225 млрд. долара.

През 2018 г. Ди Лорио влезе в новините, след като купи най-големия и един от най-скъпите апартаменти в Канада, плащайки за него отчасти с дигитални пари. Триетажният апартамент струва тогава 28 млн. канадски долара (22 млн. щатски долара) и се намира в St. Regis Residences Toronto – бившият хотел от веригата на Доналд Тръмп.

През последните години Ди Лорио бе фокусиран върху инвестиции с рисков капитал и консултации на стартъпи. За кратко той бе и главен дигитален директор на фондовата борса в Торонто. През февруари 2018 г. сп. Forbes изчисли, че той има нетно състояние от около 1 млрд. долара, оттогава обаче цената на етера се е удвоила.

Неговата компания Decentral представлява базиран в Торонто софтуерен и иновационен хъб, фокусиран върху технологиите за децентрализиране на финансите. Нейна е и услугата Jaxx – портфейл за дигитални активи, който събра около 1 млн. потребители тази година.

Ди Лорио съобщи, че вече е говорил с потенциални инвеститори, като очакванията му са стартъпът да бъде оценен на „стотици милиони“. Той също така очаква продажбата да стане с фиатни пари или капитал в друга компания, но е и в криптовалута.

По думите му Ди Лорио не иска да бъде възприеман само като „крипточовек“, а като такъв, който може да се справя със сложни проблеми. Сред инвестициите му има в компания на негов приятел от училище за създаване на превозно средство с нулеви емисии, като той е и съветник на сенатор от Парагвай.

„Ще включвам криптовалутите, когато е необходимо, но много пъти не е", коментира Ди Лорио. „Наистина е малък процент от това, от което се нуждае светът“, смята съоснователят на етериум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
nikiangel
преди 2 години
В една друга статия пишеше съвсем други неща относно причините, манипулация на цените от свръхбогатите, лов на шарани и все такива неща, и на човека му е омръзнало и се е отвратил.Та някой лъже, и то сериозно. Кой и с каква цел, това е истинския въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още