IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светослав Спасов: София може да е лидер в Източна Европа за облачни услуги

Ръстът на търсене за дигитализация ще продължи при силна конкуренция на пазара за кадри, прогнозира изпълнителният директор на KPMG IT Service

23:17 | 14.07.21 г. 2
Светослав Спасов: София може да е лидер в Източна Европа за облачни услуги

По думите му в България има изключително талантливи кадри и образователна система. 

„Повечето от компаниите тук работят не само на местния пазар, но изнасят услуги по целия свят. IT компаниите в България се доказаха изключително успешно и ще продължават да растат“, коментира той.

Той напомни, че динамичното развитие на облачните услуги през последните три години беше допълнително засилено от пандемията от коронавируса, като търсенето многократно надхвърля предлагането.

„Компаниите от всички сектори започнаха да се замислят за дигитализацията и автоматизацията на процесите, за да могат да продължат да изпълняват дейностите си по време на пандемията. Хибридният модел на работа принуди компаниите да използват облачните услуги за комуникация и колаборации. Всички големи доставчици на облачни услуги нараснаха многократно“, посочи Светослав Спасов.

Според него, въпреки че има голяма разлика между София и останалата част от страната, се наблюдава развитие на стартъп идеите и общността. Той смята, че има голям потенциал и страхотни идеи, които излизат на пазара, а много традиционни компании за услуги започват да се занимават с R&D на свои продукти.

Спасов напомни, че гладът за кадри е постоянен в IT сферата в България, като KPMG IT Service залага не само на намирането на подходящи професионалисти, но и на тяхното постоянно изграждане.

„Освен добро заплащане и придобивки, служители се задържат и с интересни проекти и идеи за развитие, каза той. – Пазарът в България е твърде малък и компаниите не трябва да разчитат само на намиране на служители, а трябва да инвестират все повече в образователни програми, заради постоянно развиващите се технологии.“

Светослав Спасов смята, че тенденцията на преминаване на кадри от други индустрии към IT сферата ще се запази, докато расте IT пазарът.

„Всички IT компании продължават да инвестират средства за привличане и преквалифициране на кадри, развитие на собствени академии. Търси се готовност в хората да бъдат гъвкави и готови да се преквалифицират, както и компаниите да инвестират в своите служители и да им осигуряват време за учене“, обясни експертът.

Светослав Спасов разказа за пътя на KPMG IT Service. Започнала преди осем години с екип от осем човека и идея за облачни услуги на германския пазар, компанията вече наброява 360 човека и е стъпила на пазарите в Европа, САЩ и Азия със своя софтуер, консултантски услуги и облачни и dev ops платформи.

Той съобщи, ме предстои разширяване на облачния отдел на компанията KPMG IT Service.

„Бяхме един от пионерите и сме доста добре познати, което ни позволява да стигаме до правилните кадри. Даваме възможност на хората да се развиват и като консултанти, да развиват свои идеи и да участват в разработката на продукта“, разкрие експертът.

Освен вътрешни програми за развитие на служителите,  KPMG IT Service провежда и две академии за хора, които искат да направят своите първи стъпки в IT сферата, като всички завършили се реализират успешно в сектора.

Спасов прогнозира, че през следващите три години ръстът на търсене за дигитализация и облачна трансформация ще продължи при силна конкуренция  на пазара за кадри. „Компаниите ще трябва да станат много по-креативни и иновативни, за да могат да продължат да разширяват своя бизнес“, очаква той.

Повече за тенденциите в IT сектора и облачните услуги, и как се изграждат и задържат IT таланти можете да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
Така е, но за сметка на това пък ако работиш за където и да е по света с добър работодател се изкарват пари и няма особена разлика със запада. Друг е въпросът този колко е ИТ като рекламира толкова много облаците. Няма лошо ама първите курсове за облаците са колко струва. Ако е за тестова система, която се ползва по един час на ден и се гаси, сметките определено излизат. Но за 24/7 и особено яка ПРОД система, за дългосрочно ползване УАУУУУУ....само подведен меринджей, който нищо не разбира би избрал облак вместо да изгради свой парк дори и с репликация във Варна примерно ще му излезне няколко пъти по-евтино. Когато говорим за милиони определено има значение дали си ИТ или си някакъв парашутист чул че облаците били много яки дай да седнем на тях да пием чай.За обучението обаче съм съгласен - трябва да се квалифицират и преквалифицират кадрите, а не само да се реве че нямало кадри. Ами няма да има като другите плащат, а някои искат просто някакви хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Повечето от компаниите тук работят не само на местния пазар, но изнасят услуги по целия свят. " - ми Ишлеметия, то друго няма. Местния пазар е нищожен общо взето - с плачевна покупателна способност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още