IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Европа да се измъкне от енергийната хватка на „Газпром“?

За момента руснаците действат предпазливо спрямо европейските купувачи на фона на засилващите се дебати относно ролята на газа в процеса на декарбонизация

15:08 | 25.07.21 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

На европейския газов пазар назрява един проблем. Вследствие на дългата, студена зима нивата на хранилищата са необичано ниски за това време от годината. Руската държавна корпорация „Газпром“ може да увеличи доставките. Пазарният лидер обаче не прави това, въпреки че цените наскоро достигнаха 13-годишен връх. На свой ред в Европа нараства загрижеността, че може да се стигне до криза при доставките по време на предстоящата зима, пише Deutsche Welle.

Без допълнителен транзит през Украйна

„Газпром“ не е резервирал допълнителен транзит на газ през Украйна през юли, въпреки че доставките на руски природен газ за ЕС ще спаднат с повече от 2 млрд. куб. метра този месец. 

Поради плановата поддръжка двата останали транспортни газови маршрута до Германия ще бъдат временно преустановени. През тази седмица тръбопроводът „Ямал“, който минава през Беларус и Полша, беше спрян, а много по-големият газопровод „Северен поток“, пренасящ газ през Балтийско море, ще бъде затворен между 13 юли и 23 юли.

"Изглежда, че „Газпром“ не само оптимизира цената и количеството, но е много вероятно да упражни натиск, за да осигури завършване на газопровода „Северен поток 2“, отбелязва Йоаким Ендрес, ръководител на консултантска компания Ganexo.

Газпром настоява, че изпълнява всички свои задължения.

"Дългосрочните договори са основата на нашия бизнес в Европа. Ние стриктно изпълняваме поръчките на нашите клиенти и съответно резервираме транзитен капацитет, а не обратното", посочват от пресцентъра на корпорацията пред DW.

Необичайно празни газови хранилища в Германия и Австрия

Изпълнението на договорните задължения на „Газпром“  не е оспорено. Остава въпросът защо корпорацията не е увеличила доставките си в Европа и какво точно прави, за да изпълни тези задължения, коментира ситуацията Хайко Ломан, независим пазарен експерт.

„Това, което е забележително, и това е наистина нещо ново, е, че „Газпром“ очевидно изпълнява договорите си, като взима значително повече газ от обикновено от хранилищата в Европа и евентуално дори чрез закупуване на търгувани количества на европейския пазар. Поне това чувам от дилъри ", споделя Ломан.

В резултат на този подход двете най-важни хранилища на „Газпром“ в Европа - първото, най-голямото в ЕС, намиращо се край германския град Реден, а другото - в западноавстрийския град Хайдах, бяха почти изчерпани в началото на лятото, като запълването им е едва започва.

"Това е напълно необичайно за „Газпром“ и е нужна политическа интерпретация", изтъква Ломан.

Последна актуализация: 11:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 2 години
А може ли путин да се измъкне от хватката на европейските карбонови данъци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
И каква е хватката на газпром? Че САЩ решават съдбата на газопроводите му? Винаги може да го спрат. Още три потока да построят, средната заплата в русия ще си остане 500-600 долара. Оставяме тези неща на страна и пишем по същество - знае ли главният прокурор, че газпром oткрадна от България 1 200 000 000 $? Знае ли че изплащаме заем от 3 000 000 000 лева, за тръбата на газпром? Пари които както казва "проруският" Радев, никога няма да си върнем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
data
преди 2 години
МОже ли , може - въпросът е иска ли ? Ядрената енергетика може да бъде алтернатива в голяма степен , ама бай-европеец и нея не иска , не иска и въглища а колкото и да се напъва само на слънце и вятър няма да стане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
Pyramid
преди 2 години
"Може ли Европа да се измъкне от енергийната хватка на Газпром?"-Може, поне частично. Ала трябва да разгледа с мисъл и интелект едни планове, които обяснявам от години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Руснаците си изпълняват стриктно договорите. Лос говедорес не си изпълняват обещанията - да залеят Европа с LNG.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Рев, че Газпром дава газчица, рев и че Газпром не давал достатъчно газчица. Само: рев-рев-рев-рев-рев. А Европа не може да се измъкне от, освен ако не иска да и мръзне... всичко. Нъцки без Газпром. Видяхме зимата колко им струват перките, виждаме и лятото колко им струват перките - нищо. А Газпром не е държавна компания - но такава с мажоритарно държавно участие. Благодарение на обонгото - като наложи санкциите - срина акциите на руските компании - и Вовата ги купи. Това е. Обонго - герой на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Пурко и той трябва да заработи на пропагандният фронт.Не може само Пешето да е в авангарда..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
може бе , няма проблем ... ама ше я чака глобално застудяване ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още