Може ли Европа да се измъкне от енергийната хватка на „Газпром“?

За момента руснаците действат предпазливо спрямо европейските купувачи на фона на засилващите се дебати относно ролята на газа в процеса на декарбонизация

   1| 2    
1
 
4
 
18
преди 1 месец
Няма профилна снимка
въпроса е - не може ли, а иска ли? и по-скоро трябва ли?иначе отде ток за Европейския дворец в Брюксел и палатите му. Докато вземат важните решения за въглероднонезависима икономика, трябва все пак да има и ток и да се движи това онова.
0
 
6
 
17
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Всъшност можеха да напишат какво е ситуацията в момента. Договортите за доставките се изпълняват плюс допълнително 14 млрд куб. м. през преносната мрежа в Украйна резервирани на редовните аукциони. Европа има още два големи доставчика на газ Норвегия и Алжир. Да не споменаваме терминалите да втечнен газ. Но за увеличаване на доставките от другите доставчици не се пише. Когато има нужда от увеличение на доставките това е задължение на Русия и ако това не се случва познайте кой е виновен? Защо Газпром да увеличава доставките? За да спечели повече пари. И в момента им се получава добре цените са по-високи от зимните 20/21. При тази тенденция цените през зимата ще гонят азиятските. Пак Газпром ще е виновен. Чудя се как още не са почнали да говорят за санкции?
0
 
4
 
16
korn до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
имах предвид за ситуацията със СП2....колкото до 20 lng терминала-чудесно, повече бензиностанции, по голяма конкуренция, по ниски цени за нас
3
 
0
 
15
zelka007 до: korn
преди 1 месец
колко нищо да не направиха ... има нема около 20 lng терминала се построиха в ЕС ... и на всичките капацитета е договорен за петилетка напред ... :)))
2
 
0
 
14
преди 1 месец
поскъпването на природния газ е прекрасна новина , който се хване да инсталира термопомпи нема да сбърка в близките години ...
0
 
5
 
13
korn до: Стоян Петров
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ще изчакам, но според мен тръба ще има. Най големия печеливш от нея е Германия и ЕС тъй като няма да се плащат на Украйна такси, която не е от ЕС. Цената на газа ще се договаря от Германия и после чрез интерконекторите които се строят ще тече из ЕС. Русия няма да печели повече, просто си запазват пазарен дял в ЕС, защото икономиката им е най вече зависима от бизнеса им с ЕС. Путин ще изглежда велик в Русия. САЩ и те се направиха на велики, въпреки че не направиха нищо до сега.
7
 
2
 
12
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Чакай средатана август, защото не знам какво ще каже конгресът. В състояние е да задължи Байдън да наложи санкции, макар че кacтрираните от енергопакетите и в близко бъдеще от карбоновитеданъци потоци да не са им първа грижа. Големите руски енергийни проекти си остават големи руски празни приказки. Всичко е за да държат мyжика гладен и послушен. Ама то и мyжик не остана, само едни азиати-мюсюлмани в Масква.
5
 
4
 
11
korn до: Императорът
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Обонго герой на Русия. Путин пък герой на САЩ, Русия и ЕС. 20 години държи Русия там където другите я искат-напълно зависима от продажбата на суровини. Парите от газа пък отиват за водене на войни за да може да продава газ и да бори конкуренцията.
2
 
7
 
10
korn до: Стоян Петров
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Понякога задминаваш руските поклонници с величаенето на САЩ. Както се видя, Меркел каза че тръба ще има и САЩ не можаха да направят нищо.
9
 
1
 
9
преди 1 месец
Няма профилна снимка
А може ли путин да се измъкне от хватката на европейските карбонови данъци?
   1| 2