IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бургаският административен съд иска още една експертиза на "подпорната стена"

Вещо лице ще установява дали комплексът, прекръстен на Антеа Резидънс, граничи с брега и променя бреговата линия

16:20 | 12.07.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Бургаският административен съд е назначил съдебно-техническа експертиза, която да установи точното местонахождение и вида на съоръжението на Антеа Резидънс на Шофьорския плаж, на брега на езерото Алепу, станало известно и като „подпорната стена“.

От страна на защитата са представени доказателства за това, че проектът не граничи с брега и е отдалечен от него на около 30 метра. Проектът не предвижда крайбрежни съоръжения и дейности, които да водят до изменение на бреговата линия, допълва се в съобщение на инвеститора.

“По закон бреговата линия е линията на пресичане на повърхността на сушата с нивото на водата към момента на измерването. Имотът не граничи с брега, отдалечен е от него на около 30 метра. Между бреговата линия и предложеното в проекта укрепване на свлачище има плажна ивица и имот, предвиден за улица. Укрепителното съоръжение не променя бреговата линия, защото няма пряка връзка с нея“, коментирал е адвокатът на проекта Елисавета Василева.

Според експертите съоръжението не е брегоукрепително предвид факта, че имотът няма обща граница с морския бряг, заради което не е необходимо да премине процедура по ОВОС, допълва Василева.

Предстои вещото лице да установи местоположението на съоръжението спрямо морския бряг и какво представлява то. Съдът е дал 7-дневен срок на страните за поставяне на въпроси към вещото лице.

Комплексът в строеж доскоро се казваше "Алепу Вилидж" и се реализираше от "Главболгарстрой". Компанията обаче се отказа от проекта през пролетта. На мястото на строителната фирма в проекта влезе „Блек Сий Фемили Резидънс“ на общинския съветник от Приморско Стоян Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
Колко гладен адвокат трябва да си че да станеш такъв на дявола? Е*ати биографията ще имаш после - защитавам б0к луци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още