IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виктор Йоцов: Инфлацията се насочва към България

Ние сме отворена икономика – всички шокове, които идват отвън, се пренасят у нас, твърди икономистът

13:27 | 02.07.21 г. 5
Виктор Йоцов: Инфлацията се насочва към България

Притеснен съм от периода, в който инфлацията тръгва нагоре, дали ще можем да изпълним инфлационния критерий (не повече от 1,5% над инфлацията в трите страни, които са с най-ниска инфлация), за да влезем в еврозоната. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria доц. Виктор Йоцов, икономист, бивш представител на България в МВФ и и.д. гл. икономист в БНБ. Той предупреди, че не трябва да се успокояваме, че сме в паричен съвет, тъй като и през 2008 г. бе отчетена инфлация от 12%. 

Опасявам се, че ускоряването на инфлацията в България ще бъде сериозно, коментира той.

„Парите от плана за възстановяване могат да стимулират инфлационните процеси в България. Инфлацията се насочва към България. Изненадващото е, че идва малко по-късно от очакваното. След масираните програми, които вляха ликвидност в глобалната икономика, щеше да е странно да няма инфлация“, каза експертът.

„През месец май в САЩ инфлацията беше 5%, което бе доста над допустимите 2%. Към средата на юни имаше решение на Фед, където се сигнализира за предстоящото покачване на лихвените проценти вероятно още догодина. За България ситуацията е малко по-различна, тъй като сме в паричен съвет, тоест нямаме този пряк монетарен ефект както в другите страни. Въпреки това сме отворена икономика – всички шокове, които идват отвън, се пренасят у нас“, допълни още гостът.

Друга тема от разговора беше препотвърждаването на новината от служебното правителство и БНБ, че България ще въведе еврото до 2024 г. без преходен период.

„Тази дата, че ние се стремим към 2024 г. за приемане на еврото, не е новина, а е едно препотвърждение, за да се успокоят избирателите, че няма да има промяна в тази насока. Промяна няма да има – върви се към еврото. Остава неясно обаче дали ще успеем да изпълним всички критерии до 2024 година“, предупреди той.

Йоцов припомни, че преди 20 г., когато започна процесът с въвеждането на еврото, се създадоха два варианта - с преход и без. „Единият е Мадридският вариант, който е с преход. През 1999 г., когато беше въведено еврото, то всъщност не съществуваше във физически вид, като се появи във вид на монети и банкноти едва през 2003 г. През този тригодишен период функционираха както националните валути, така и еврото, тъй като нямаше достатъчно наличност от него. След като вече има евро, в България ще използваме периода от 1 месец, за да се извърши промяната от левове към евро“, поясни още доц. Виктор Йоцов.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Нямаме ли ПВО отбрана да я свалят преди да влезе в българското въздушно пространство?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
serafima
преди 2 години
Защото отворената икономика е неизбежна за малки страни като нашата, а и тя носи положителни последици по отношение на външна търговия, ноу хау и т.н. А и като член на ЕС България има ангажименти точно на тази база.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
abdul
преди 2 години
Ако инфлацията идва предимно отвън, защото ни е отворена икономиката, не е ли зле малко да я "позатворим", за да спрем инфлацията?... ако това е проблем разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
многодобре
преди 2 години
....не се е насочила а е пристигнала още зимата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 2 години
Остава неясно обаче дали ще успеем да изпълним всички критерии до 2024 година, предупреди той.Това е всичко по темата за еврото,другото са локуми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още