IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консултативен съвет по ваксини заменя Националния ваксинационен щаб

Експерти с по-широка експертиза ще подпомагат министъра на здравеопазването в организирането и провеждането на ваксинациите

17:01 | 30.06.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alisha Jucevic /Bloomberg</em></p>

Снимка: Alisha Jucevic /Bloomberg

Изменя се правителственото решение относно Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, съобщават от пресслужбата на Министерският съвет. С решението от днес служебният кабинет преустановява дейността на Националния ваксинационен щаб, създаден от предишното правителство.

За подпомагане на дейностите по ваксиниране в страната се създава консултативен съвет по ваксини от експерти с по-широка експертиза и с по-широка обществена представителност, който да подпомага министъра на здравеопазването в организирането и провеждането на ваксинациите, изготвянето на обществена информация и осъществяването на комуникация с цел повишаване на доверието във ваксинацията и постигането на висок ваксинационен обхват в страната, посочва се в съобщението.

Решението е очаквано, тъй като миналата седмица здравният министър Стойчо Кацаров анонсира, че Националният ваксинационен щаб ще се преструктурира в консултативен съвет по ваксинация към Министерството на здравеопазването. 

Припомняме, че на 15 април беше разформирован и Националния оперативен щаб. Позицията на Стойчо Кацаров винаги е била, че от гледна точка на управление на кризата с коронавируса не е необходимо да съществува Национален оперативен щаб, защото и досега той е функционирал като работна група, която консултира министър-председателя.

В средата на май стана ясно, че служебното правителство няма да съживява и Националния оперативен щаб.

С друго решение от днес правителството прие България да участва в Предварително споразумение за покупка (АРА) за разработването, производството, закупуването и доставката на ваксина срещу COVID-19 за държавите членки на ЕС, което ще се сключи между Европейската комисия и производителя на лекарства Valneva Austria GmbH и Постановление на Министерския съвет за извършване на промени на утвърдените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. максимални размери на ангажименти за разходи, които могат да бъдат поети през 2021 г. по бюджета на Министерството на здравеопазването. Заявеното от България участие във всички споразумения за доставка на ваксини гарантира на българските граждани достъп до цялото портфолио от ваксини, договорено от Европейската комисия и производителите на лекарствени продукти.

Одобрени са и допълнителни 35 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г. заради удължeния срок на извънредната епидемична обстановка до 31 юли 2021 г. и необходимостта да се осигури устойчивост на мярката за предоставяне на допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с изпълнение на дейностите, свързани с мерките за превенция и борба с COVID-19.

Осигуряването на ежемесечно допълнително възнаграждение за медиците на първа линия в размер на 1000 лева нетно е една от най-ефективните предприети мерки за справяне със ситуацията с разпространението на COVID-19 и основна предпоставка за задържане на така дефицитните кадри, посочва се в съобщението на кабинета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
"...повишаване на доверието във ваксинацията и постигането на висок ваксинационен обхват в страната..."........................ и пет съвета да организирате , се тая ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още