IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla изтегля 285 хил. коли от китайския пазар

Разследване установи проблеми със софтуера за подпомагане на шофирането

10:32 | 26.06.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Toru Hanai / Bloomberg</em></p>

Снимка: Toru Hanai / Bloomberg

Гигантът на електрически автомобили Tesla ще изтегли над 285 хил. автомобила от китайския пазар, след като разследване установи проблеми със софтуера за подпомагане на шофирането, които могат да причинят сблъсъци по пътищата, съобщи правителственият регулатор късно в петък.

Tesla ще се свърже със засегнатите потребители, за да надгради софтуера на автомобила си дистанционно и безплатно, се казва в съобщението на Държавната администрация за регулиране на пазара (SAMR), като се добавя, че това засяга някои внесени и произведени в страната автомобили Model 3 и Model Y, предаде АФП.

„Планът за изтегляне е подаден в Държавната администрация за регулиране на пазара и е решено да се изтеглят от днес следните превозни средства“, казаха от SAMR.

Това е поредният удар върху американския пионер на самоуправляващите се автомобили, който е подложен на нарастващ регулаторен контрол в Китай поради няколко смъртоносни сблъсъка с автомобили на Tesla през последните месеци. 

"Поради проблеми със системата за круиз контрол ... водачът може лесно да активира функцията на круиз контрол по погрешка", се казва в известието от китайската правителствена агенция.

"Ще настъпи внезапно увеличаване на скоростта на превозното средство, което може ... в екстремни случаи да причини сблъсък, създавайки опасност за безопасността", пише в известието.

Автомобилният производител е мишена на многобройни жалби в социални медии от китайски потребители относно проблеми с качеството и услугите, завършили с шумен протест на клиентите на автомобилното изложение в Шанхай през април.

Функцията за круиз контрол, която „съобразява скоростта на вашата кола с тази на околния трафик“ е ключова част от функцията на Tesla за подпомагане на автопилота, сочи информация на уебсайта на производителя.

Пътят на Теsla в Китай изглеждаше покрит с цветя, след като основателят на компанията Илон Мъск получи рядко разрешение да построи изцяло собствен завод в Шанхай, което му позволи да ускори нахлуе стремително на огромния китайски пазар на електрически автомобили. Компанията е изключително популярна в Китай, където продава един на всеки четири от автомобилите си. Миналия месец компанията обяви, че ще създаде център за данни в Китай след реакция на потребителите поради опасенията, че техните данни могат да бъдат предадени на САЩ.

Акциите на Tesla поевтиняха с почти 1,8% след новината в петък.

/БГНЕС/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Пак цепите мрака Инвестор.Викам бе как са поевтиняли с 8% в петък акциите на Тесла бе, не си спомням подобно нещо, ама за всеки случай проверих.Нищо подобно няма, в петък TSLA е надолу с 1.17%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още