IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо хората измислят свои собствени истини и вярват в конспирации?

Кога хората се подвеждат от фалшиви новини и защо конспиративните теории „избуяха“ по време на пандемията

11:51 | 25.06.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо хората измислят свои собствени истини и вярват в конспирации?

Всъщност би трябвало да е лесно. Получаваме цифрите всеки ден и те показват ясна картина: Министерството на здравеопазването изброява стотици, напоследък десетки нови случаи всеки ден. Covid-19 е силно заразно вирусно заболяване. Виждаме го в България и по света. Как може някой да не иска да признае това и вместо това да вярва в масова измама на хората?

Това е сложен въпрос, който засяга психологическите процеси, както и политическото и социалното развитие. Редица психолози и комуникационни специалисти дават някои насоки за това, но отправната точка и за двата типа изследователи е голямата несигурност, която предизвиква събитие като коронавирусът.

Особено по време на пандемията много хора имаха чувството, че много неща се объркват едновременно - вече не могат да се срещат с приятели, не могат да излизат дори, а много се страхуват за бъдещето си в професионално отношение или вече са загубили своите работни места. А в кризисни ситуации сме склонни да виждаме модели там, където такива няма. Това е съвсем човешко желание - да разберем какво се случва. На много хора им е много трудно да приемат, че случайна мутация е отговорна за такъв хаос по целия свят. 

Именно темата за конспиративните теории и фалшивите новини и защо сме склонни понякога да им се доверяваме избра за петата си лекция в рамките на втория сезон на "Академия за финансови анализатори" главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов.

Ако се върнем към конспирациите около пандемията - голямо събитие като нея се нуждае от голяма причина - това е дълбоко вкоренен мисловен модел. Злата сила зад коронавируса се вписва много по-добре в обичайния начин на мислене от просто едно обикновено съвпадение. В зависимост от наратива това са сили, които например искат да разрушат успешните икономики или да премахнат свободното съжителство.  

Мозъкът ни винаги избира онези неща, които се вписват в нашия мироглед. Дори стига дотам, че понякога активно избягваме дадена информация. Този феномен също е много добре проучен в изследвания - когато става въпрос за атака над нашето собствено отношение или мнение, понякога може да сме дори агресивни, изтъкна Попов.

Това не е лошо само по себе си. За да се ориентираме по света, ни е необходима основна рамка от убеждения, която не може да бъде отхвърлена веднага от всяка нова информация. „На първо място, това е защитен механизъм, един вид психологическа имунна система, която гарантира, че можем да оцелеем в света, дори ако той е блокиран, и да реагираме според определени ценности“, каза още Попов.  

Той цитира и мнението на доцента по психология в лондонския City University Андреас Капес, според когото страхът също играе съществена роля. Например е възможно някой, който се страхува от игли, да откаже да се ваксинира. Тогава той целенасочено започва да търси информации за това, че ваксините са опасни и че хората не бива да се имунизират. 

Затова е правилно да се питаме не само защо хората не вярват, а и защо не искат да вярват на науката. И простото обяснение, че от едната страна на уравнението стоят образованите хора, а от другата – необразованите, не е напълно вярно. 

Кога хората са по-податливи на фалшивите новини, защо конспиративните теории „избуяха“ по време на пандемията, откога датира феноменът "фалшиви новини" и кой наложи този термин и как да различаваме добрите от лошите източници на информация - вижте във видеото. 

Откритите лекции са част от втория сезон на "Академия за финансови анализатори". В рамките на седем седмици проектът ще предостави на всички желаещи да се развиват в областта на журналистиката достъп до серия от безплатни онлайн лекции, които ще бъдат водени от едни от най-добрите бизнес журналисти в страната. Те ще се провеждат всеки четвъртъкот 11:00 часа и ще могат да се проследят н на живо във Facebook страниците на Investor.bg и ВУЗФ, както и на сайта Investor.bg

 

 

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 0
mick
преди 2 години
Чели сте приказката за лъжливото овчарче нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 12
george353
преди 2 години
Защото се продава. Тук не става въпрос за хората, а за медиите. Една Рейчъл Медоу например която е прайм тайм фейк нюс източник на най-откачените конспиративни теории, прави промивка на милиони демократи и това е окей. Шоуто и носи пари, а тези които я гледат са морално удовлетворени от това, че кейбъл нюс им казва - проблема не е във вас. Това увеличава страховете и бюджета на пентаграмата, mission accomplished.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 1
doba
преди 2 години
Помня по времето на бай Тошо, след По Света и у нас една от водещите се изпусна в ефир:- Е, пак ги излъгахме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 30 rate down comment 0
onezero
преди 2 години
Защото взеха да назначават все по прости мисирки на работа, и хората забелязват лесно, че ги лъжат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 11
khao
преди 2 години
абе ти нормален ли си? като истински *** на гарбиджите си готов всяка статия да е извъртиш в покрепа на мутрата... След правешкия селянин, банкянската мутра е най лошото нещо сполетяло България в най новата ни история
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 21
Solar Power
преди 2 години
Защото се изчерпаха лъжите срещу ББ и стана скучно. Така писаха навремето и за Костов имал остров после 1 милиард в Турска банка , но накрая всичкото излезна кьорфишек :) Това не пречи обаче ти да си конспириран все още . надявам се да е въпрос на време да разбереш, че Земята е плоска за тези на които им е угодно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 17
julian12
преди 2 години
Защото медиите пишат лъжи.Поредната е корона вируса. Има вече тонове информация, че този вирус не е нещо особено, ваксините са ужасно вредни и има елементарно лечение. Но медиите са слугинаж на тираничните политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 7
khao
преди 2 години
*** = ***, жypнaля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 8
khao
преди 2 години
щото сте лъжливи ***... и след като двсетилетия си чел лъжи в официалните медии и от официалните лица, започваш да вярваш на всичко дето е наопаки на тяхнито...и веднага пример с Вас.... нещо от месец спряхте да пишете за мутрата и българската политика...Защо така?... да не би да има няква конспирация? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още