IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ предоставя на банките в еврозоната 70 млрд. евро като капиталови облекчения

До края на март се удължава мярката, която позволява на кредиторите да изключват депозитите в централните банки, когато коефициента на задлъжнялост

16:02 | 18.06.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще предостави на банките в еврозоната около 70 млрд. евро капиталови облекчения чрез удължаване на мярка, предназначена да им помогне да продължат да предоставят кредити на поразената от пандемията икономика, предава Bloomberg.

ЕЦБ ще позволи на кредиторите да продължат да изключват депозитите, държани в централните банки, когато изчисляват техния коефициент на задлъжнялост, за девет месеца до края на март следващата година, съобщават от централната банка на еврозоната.

Мярката повишава съотношението на 39 банки, които са я използвали, средно с 0,7 процентни пункта, отчита институцията.

Bloomberg съобщи в сряда, че ЕЦБ трябва да удължи облекчението, чийто срок по принцип изтича на 27 юни. На практика това прави банките да изглеждат по-силни и им позволява да правят повече бизнес със съществуващите финансови резерви.

Позицията на ЕЦБ е в контраст с позицията на някои партньори, особено в Швейцария и САЩ. Тя подчертава и по-силната зависимост на еврозоната от банкови заеми, а не от капиталовите пазари като източник на корпоративно финансиране.

ЕЦБ и други органи предоставиха на банките безпрецедентни регулаторни облекчения заради пандемията, за да им помогнат да поемат загубите и да продължат да отпускат заеми. Голяма част от банките вече възстановяват печалбите си.

ЕЦБ предупреждава обаче, че банките ще трябва да променят изчисленията си, за да запазят „устойчивостта“, осигурена от коефициента на задлъжнялост. Облекчението ще се прилага само за експозиции към централни банки, които са се натрупали от края на 2019 г., малко преди началото на пандемията.

Някои европейски регулатори искат да избегнат удължаването на облекчението. Те посочват Федералния резерв на САЩ като пример, който не удължи подобна мярка. В САЩ тя действа до края на март.

Коефициентът на задлъжнялост е един от двата ключови показателя за финансова сила за банките. Най-големите банки ще бъдат обект на допълнителни изисквания на по-късен етап.

Мярката е от най-голяма важност за банките във Франция, Германия и Нидерландия, които обичайно държат повече депозити в централните банки от тези в Южна Европа, пише анализаторът на ING Суви Платеринк Косонен в бележка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
70? егати грозното число. Защо не направо 100?Никакво чуство за естетика значи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още