IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се е отказала от над 1,3 млрд. лв. заради "Балкански поток"

Енергийните дружества са подготвили оздравителни програми, но от тях ще се искат още мерки и промяна в управлението, коментира енергийният министър

14:45 | 17.06.21 г. 1
<p>
	<em>Служебният министър на енергетиката Андрей Живков. Снимка: БГНЕС/Боби Тошев</em></p>

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков. Снимка: БГНЕС/Боби Тошев

България се е отказала от постъпления за около 1,350 млрд. лева заради строителството на газопровода „Балкански поток“. Това съобщи на пресконференция служебният министър на енергетиката Андрей Живков, цитиран от агенция Фокус.

Сумата са постъпленията, които страната ни е щяла да получи по стария договор за транзит на природен газ за период от около 10 години. Освен това България е задлъжняла поне с още толкова, за да започне да строи новия газопровод, подчерта Живков.

По думите му с по-добър мениджмънт новото трасе е можело да се строи с постъпленията от стария транзитен договор.

Живков посочи, че финансовата рамка на проекта не е издържана и не е взето предвид ограничаването на употребата на изкопаеми горива в бъдеще.

Енергийният министър допълни, че дружествата в енергийния сектор са изготвили оздравителни програми, които предстои да бъдат обсъждани във ведомството. Той обясни, че компаниите предлагат да се ограничат разходите с от 10 до 30%, но по думите му това не е удовлетворително и ще се изискат по-сериозни мерки.

В тази връзка той подчерта, че се работи по различни варианти за бъдещето на ТЕЦ „Марица Изток 2“, едно от най-губещите енергийни дружества в България, така че „там да няма социален стрес“.

„Във връзка с липсата на перспектива, която се очертава пред комплекса „Марица Изток“, основният ни проблем в момента е именно там. Макар че ние (служебният кабинет – б.ред.) нямаме дългосрочен хоризонт, опитваме се да поставим някакви цели, които да се следват след нас. Липсата на каквато и да е идея за развитието на комплекса води до там, че единственият въпрос, до който се стига в началото на всеки ценови период, е дали ТЕЦ „Марица Изток 2“ ще работи, или няма да работи“, коментира той.

Каквото и решение да се вземе за централата и мините, то няма да е безусловно. За тези дружества, както и за всички останали енергийни компании, ще се преразгледат не само разходите, но и начина на управление, каза той.

Андрей Живков предупреди и за забавяне на доставките на компоненти за строителството на газовата връзка с Гърция. Той увери, че по проекта се работи, но след разговор с изпълнителя и проектната компания са установени „притеснителни неща“, за които държавата ще направи всичко възможно да съдейства и проблемите да бъдат решени.

Ако срокът за строителството на проекта не бъде спазен, държавата възнамерява да начисли полагащите ѝ се по договор обезщетения в размер на 90 хил. евро на ден, обясни още Живков. Компанията изпълнител „Авакс“ е предупредена за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Ако това било, ако онова било.Ако баба беше мъжка, щеше да има дръжка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още