IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Русия договориха връщането на посланиците си*

Срещата на върха между Джо Байдън и Владимир Путин бе много по-кратка от предвиденото

19:00 | 16.06.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Президентът Байдън (<em>вляво</em>) и Путин. <em>Снимка: EPA/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL</em></p>

 Президентът Байдън (вляво) и Путин. Снимка: EPA/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Това беше очакваният минимален компромис: президентът на САЩ Джо Байдън и руският президент Владимир Путин се споразумяха да позволят на посланиците на двете държави да се върнат на постовете си във Вашингтон и Москва, заяви  Путин в сряда след срещата на върха. Дипломатите се завърнаха в родините си през пролетта, когато напрежението между двете страни нарастваше. Този ход се разглежда като знак за деескалация между Москва и Вашингтон.

Срещата приключи много по-рано от първоначално планираното. Към обяд и двамата държавни глави вече подадоха помирителни тонове. Путин се въздържа от прословутите си демонстрации на сила: Руският президент, известен с това, че кара своите колеги да чакат по-дълго, се появи навреме за срещата с американския президент Джо Байдън във вила La Grange в Женева.

Американски служители заявиха във вторник, че очакват срещата да продължи четири часа или повече. Байдън бе забелязан да показва палец нагоре на репортери, когато напускаше финалната среща.

Президентът на САЩ Джо Байдън напусна вила "Ла Гранж" в Женева след разговорите си с президента на Русия Владимир Путин. Американският лидер отпътува от мястото в президентския автомобил, който го чакаше до входа повече от 10 минути. Преди да седне в колата, Байдън се усмихна на журналистите и вдигна палец, което мнозина възприеха като положителен знак, предаде Ройтерс.  

Двамата държавни глави се приближиха един към друг само за да се ръкуват, иначе се представиха пред журналистите отдалечено и обикновено със сериозно лице.

И двамата започнаха срещата с дипломатически тон: Байдън каза: „Мисля, че винаги е по-добре да се срещнем очи в очи.“ Путин също беше помирителен: „Г-н президент, бих искал да благодаря за инициативата за тази днешна среща“, каза той. Той се надявал, че разговорите ще бъдат продуктивни. Знам, че имахте дълго пътуване, много работа. Въпреки това в руско-американските отношения се натрупаха много въпроси, които изискват обсъждане на най-високо ниво и се надявам нашата среща да бъде продуктивна“, каза той.

"Русия и САЩ потвърждават ангажимента си към принципа, според който в света никога не трябва да бъде подпалвана ядрена война", се казва в съвместно изявление на президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън за стратегическата стабилност, публикувано на сайта на Кремъл.

В документа се посочва, че "Русия и САЩ са показали, че дори в периоди на напрежение те са способни да постигнат напредък в осъществяването на съвместните цели за осигуряване на предсказуемост в стратегическата сфера, намаляване на рисковете от въоръжени конфликти и заплахата от ядрена война".

"Неотдавнашното продължаване на договора за стратегическите нападателни оръжия (Нов СТАРТ) е свидетелство за нашия ангажимент към контрола над ядрените оръжия. Днес ние потвърждаваме нашия ангажимент към принципа, според който в ядрена война не може да има победители и такава никога не трябва да бъде подпалвана", се казва в изявлението на лидерите след срещата на върха Русия-САЩ.

Както руските, така и американските служители поддържаха ниски очаквания за резултата, докато лидерите искаха да се споразумеят за нов кръг от преговори за контрол на оръжията и за възстановяване на дипломатическите връзки, прекъснати през последните години.

За днес са предвидени още две заседания на двете делегации. От американска страна делегациите в разширен състав ще включват Блинкън, съветника по националната сигурност Джейк Съливан, заместник държавния секретар по политическите въпроси Виктория Нюланд, посланика на САЩ в Русия Джон Съливан и експертите по Русия в Съвета за национална сигурност Ерик Грийн и Стергос Калудис. От руска страна делегацията ще включва Лавров, външнополитическия съветник на Путин Юрий Ушаков, заместника на Лавров Сергей Рябков, началника на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Валерий Герасимов, руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, както и специалните пратеници на Кремъл за Украйна и Сирия, а също и Песков.

*Актуализирано в 20:25 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Maksim30
преди 2 години
Бидона е заспал, затова за завършили по рано от предвиденото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още