IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen: Достъпът до електрическа мобилност ще бъде лесен и евтин

Климатичните цели ще бъдат постигнати само с електрически автомобили, пояснява главният изпълнителен директор Херберт Дийс

08:50 | 15.06.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Херберт Дийс, главен изпълнителен директор на Volkswagen AG (VW), по време на събитие в Seat SA, подразделение на Volkswagen AG, в завод в Марторел близо до Барселона, на 5 март 2021 г. <em>Снимка: Angel Garcia / Bloomberg</em></p>

Херберт Дийс, главен изпълнителен директор на Volkswagen AG (VW), по време на събитие в Seat SA, подразделение на Volkswagen AG, в завод в Марторел близо до Барселона, на 5 март 2021 г. Снимка: Angel Garcia / Bloomberg

Сериозен спор за задвижващата технология, въпросът за общата стратегия за данни и размера на членските такси в индустриалната германска асоциация VDA: Автомобилната индустрия във Федералната република е изправена пред безпрецедентна промяна, която предоставя много теми за разговор и анализ.

В интервю за Handelsblatt главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс и президентът на асоциацията Хилдегард Мюлер се опитват да изгладят спорните моменти и да изглеждат единни. Единство има - поне когато става въпрос за искането на помощ за милиарди евро от държавата, за да се оформят промените. Това бил единственият начин индустрията да постигне климатичните цели.

„Все още нямаме изцяло пазарно задвижване, но имаме турбо чрез субсидирането“, признава Мюлер. „Промоционалното турбо е политически желано и също така необходимо за преходен период, за да можем да постигнем климатичните цели до 2030 г.“. С новите модели и разширяването на мрежа от зарядни станции това ще се променя „месец по месец“. Индустрията не иска „безкрайна политика за субсидиране“.

„Във Volkswagen гледаме на електромобилността и цифровизацията като възможност, а другите – като на риск. Ако се занимавате само с горивна технология, тази загриженост е разбираема. Следователно позициите са по-различни от всякога. Но можем да им устоим и изгладим в рамките на асоциацията VDA“, казва Дийс.

Междувременно мениджърът Дийс отказва да продължи да разглежда няколко задвижващи технологии като опция за автомобила на бъдещето, както беше позицията на асоциацията. „Ясно е, че ще постигнем климатичните цели само с електрическо задвижване“, казва той. „Никоя друга технология няма да бъде конкурентна до 2030 г., независимо дали става въпрос за горивни клетки или електрически горива (E-Fuels)".

Мюлер също очевидно се е поддал на натиска и също като Volkswagen разчита на електрическата мобилност, поне с оглед на германския и европейския пазар, за да се постигнат климатичните цели. В световен мащаб обаче асоциацията продължава да следва предишната стратегия: „Все повече ток за новите превозни средства, това е ясният фокус в близко бъдеще за пазарите, на които има инфраструктура за зареждане. И електронни горива за глобалния пазар от 1,5 милиарда превозни средства и пазари, на които няма налична електрическа енергия за ттранспорта.

Не е чудно, че и двамата отказват да дадат крайна дата за смъртта на двигателите с вътрешно горене.

„В момента разработваме нашата стратегия 2030. Обещавам ви: достъпът до електрическа мобилност ще бъде лесен и евтин. Мобилността като цяло ще стане по-евтина чрез електрификацията“, казва Дийс. И добавя, че електромобилите ще са по-евтини, отколкото днес.

На контрираща забележка от журналистите, че без държавни субсидии и данъчни облекчения никой не би купил електрическа кола днес, Дийс отговаря, че пазарният дял от 20 процента при новите автомобили позволява на Volkswagen да генерира икономии от мащаба, които правят електрическия автомобил конкурентен. Ето защо било толкова важно да са налице правилните рамкови условия.

Въпреки Covid и сътресенията BMW, Daimler и Volkswagen обещават на своите акционери високи дивиденти. Индустрията не се справя толкова зле, че се нуждае от помощ от държавата, коментира още Handelsblatt.

Според Мюлер обаче продажбите в Европа все още са под нивата отпреди кризата, което засяга по-специално доставчиците. Компаниите обаче се възползват отчасти от международните продажби, които създават пространство за инвестиции.

„За щастие индустрията е печеливша. Тъй като автомобилът ще става по-привлекателен в бъдеще, пред нас е велико бъдеще. Твърдо съм убеден в това. Въпросът за това кой може да се справи с тежестта на електромобилността, вече е решен - ние ще понесем 80 до 90 процента от това. Сега петролните компании трябва да се включат повече. Стоенето настрана вече не работи“, казва от своя страна директорът на Volkswagen.

Според Мюлер токът за зарядните станции трябва да стане по-евтин, като се освободи от допълнителни такси и данъци. „Ние сме за постепенна търговия с емисии от 2030 г., защото това е единственият начин да мобилизираме огромната мощ на пазара за климатичните цели. Самото увеличаване на цената на бензина все повече и повече не помага, защото са необходими алтернативи“, казва Мюлер.  По думите му шофирането трябва да е достъпно за всички. Електрическите горива също трябва да бъдат достъпни, точно като бензина и дизела и зарядния ток. Задачата на държавата е да осигури това, пояснява той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
хмм ... дийс още миналата година ми направаи добро впечатление . за замислилите се : електрогоривата (e-fuels) е технология за синтез на гориво от СО2 с електричество от ВЕИ ... за който е изпуснал goоgle-->sonomotors ... вече камиони , рейсове и бусове със слънчеви панели ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още