IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна достигна двуседмичен връх

Когато биткойнът премина прага от 40 хил. долара, много анализатори се фокусираха върху 42 500 долара като следваща цел

18:32 | 14.06.21 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

След волатилен уикенд цената на биткойна отново премина прага от 40 хил. долара, достигайки най-високото си равнище от повече от две седмици.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпна с близо 14% минути преди 18 ч. българско време до 40 757,95 долара. От петък увеличението е с около 9%. Широкият индекс Bloomberg Galaxy Crypto, който следи основните криптовалути, също напредва, прибавяйки 8%.

Етерът поскъпва с близо 10% до 2568,41 долара, а рипълът – с близо 8% до 0,891686 долара.

Когато биткойнът премина прага от 40 хил. долара, много анализатори се фокусираха върху 42 500 долара като следваща цел. Тази стойност представлява и грубо 200-дневна подвижна средна стойност и преминаването ѝ може да означава, че ще наблюдаваме ново рали до 50 хил. долара.

„Биткойнът винаги ще е волатилен и паническото натрупване, което имахме, никога не е било устойчиво. Въпросът е къде ще се установим. Къде е новото дъно за биткойна?“, пита Том Есайе, бивш трейдър на Merrill Lynch. „За да може биткойнът да възобнови това рали, смятам, че ще е необходимо да видим по-широкообхватно законово приемане“, коментира той.

Поредното поскъпване от последните часове е факт, след като късно в неделя изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск заяви, че компанията му може отново да приема биткойн като средство за плащане, но при някои условия, свързани с устойчивия добив.

Именно Мъск стои до голяма степен в основата на движението на криптовалутата от началото на годината. През февруари той обяви, че компанията му е инвестирала 1,5 млрд. долара в биткойни, а по-късно Tesla започна да приема криптовалутата като средство за покупка на коли. Той обаче бързо промени мнението си и миналия месец обяви, че спира търговията с токена.

През последните седмици криптовалутите са под напрежение – биткойнът загуби около 30% от стойността си от средата на април, когато тя бе почти 65 хил. долара.  

Цените получиха тласък в началото на седмицата, когато ветеранът фонд мениджър Пол Тюдор Джоунс – който миналата година определи биткойна като добро средство за спасение от инфлацията – потвърди подкрепата си за токена в телевизионно интервю.

Той заяви, че „харесва“ биткойна като средство за разнообразяване на портфейла си. „Единственото нещо, което знам със сигурност, е, че искам 5% в злато, 5% в биткойни, 5% в пари в кеш, 5% в суровини“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Копейнишки ***, сбъркал си сайта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 3
KechManiq
преди 2 години
С това крипто американците се опитват да се отърват от фалиралия долар и евентуално да копат до безкрай с тази зелена енергия ..горките до къде са опрели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
В момента пропуските са за огромни суми !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Тук съм съгласен с теб. Трябва обаче да се улесни вземането на данък от крипто търговия. Добре е за всички ! Държавите ще събират пари а тези които търгуват всичко ще им е чисто. Сега според БГ закона това е доста трудно ! Например играеш bnb / btc и си напраил 0.1 btc печалба. Трябва ти фиксинг на btc от БНБ за да платиш 10 процента . Ако сгрешиш глоба, ако не подадеш ДК пак глоба. Затова най удачно е както писах в една тема просто да задължат всички крипто борси опериращи в ЕС автоматично да превеждат съответния данък от сделка на съответната страна обърнат в евро по текущия курс на крипто борсата. Не е нищо сложно ! Всяка но няколко sql заявки и готово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
За тебе сме се разбрали - аз не съм против спекулантите, който има дyпе да изкарва пари от каквото и да е законно - браво, щом може. Против съм когато очевидна пирамида се опитва да бъде изкарана нещо различно. А иначе и от пирамидите част от хората изкарват пари, но това не променя факта, че си остават пирамиди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Аз също залагам на сигурно в 95% от портфолиото си , но и правя като г-н Джоунс от статийката по горе .... 5% в крипто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ха, а защо реши, че който не купува крипто пирамиди, не прави пари?? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Нито ще купувам, нито ще шортвам, аз инвестирам само в истински активи, не в пирамиди. Утре на Мъски ще му дойде друг акъл, кой го знае какви ще ги издрънка и цената хваща нанякъде, щото стадото шарани тръгва накъдето им посочат. Това не е инвестиция, а лотария. Благодаря, както казах - залагам на истински активи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Точно така ! Ако просто шортвайте с Михаелис и ще направите камара от кинти :) Интересно ,че този Джоунс прави точно което правя и аз ! 5% злато, 5% биткойн :) Даже спрях да играя сложил съм ги на лихва на 5%. Пресметнах,че ако просто ги държа ще спечеля повече дългосрочно. Ще трейдвам с други крипто валути от онези 6000 хиляди и 50% от печалбата ще я обръщам в биткойни. А ето и малко новини от днес:MicroStrategy to Sell Up to $1B in Stock, Use Part of Proceeds to Buy Yet More Bitcoin, следете я тази компания NASDAQ: MSTR. Ето още една: Hedge Funds Expect to Hold 7% of Assets in Crypto Within Five Years:)Който не спи ще прави пари !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
cherney
преди 2 години
Можеш да шортваш биткойн по пътя му към $0 долара. Ще изкараш сериозни пари, след като си уверен, че края му е близо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още