IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla ще приема отново биткойни за плащане, но под условия

Мъск обяви в Tweet продажбата на 10% от биткойн активите на компанията

08:51 | 14.06.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Автомобили Tesla Inc. на паркинг след пристигането си на пристанище в Йокохама, Япония, в понеделник, 10 май 2021 г. <em>Снимка: Toru Hanai / Bloomberg</em></p>

Автомобили Tesla Inc. на паркинг след пристигането си на пристанище в Йокохама, Япония, в понеделник, 10 май 2021 г. Снимка: Toru Hanai / Bloomberg

Производителят на електромобили Tesla ще приеме отново криптовалутата биткойн като платежно средство при определени условия според главния ѝ изпълнителен директор Илон Мъск. Ако се окаже, че разумен дял от около 50 процента от възобновяеми енергии се използва в производството на биткойни и има положителна тенденция в тази посока, Tesla отново ще разреши трансакции с биткойн, пише в съобщението на Мъск в неделя вечерта, цитиран от CNBC.

Мъск обяви през март, че Tesla ще продава в бъдеще автомобилите си срещу биткойни. През май обаче той направи обратен завой и оправда това с опасения за климата. Мъск също така написа в туит в неделя вечерта, че Tesla е продала около десет процента от своите биткойни, „за да потвърди, че биткойн може просто да бъде ликвидиран, без да се движи пазарът". Цената на биткойна се повиши в неделя след туита.

В своя туит Мъск сложи линк към публикация в сайта Cointelegraph, която той отхвърли с думите "Това е неправилно". Там беше цитирано интервю с ръководителя на доставчика на финансови услуги Sygnia Магда Виержицка.

„Това, което видяхме с биткойните, е манипулирането на цените от много мощен и влиятелен човек“, казва Виержицка там. Имаше пазарни колебания в биткойните, които тя би определила като „пазарна манипулация от Илон Мъск“.

Ако това се случи с публично търгувана компания, това ще бъде разследвано от Американската комисия по ценни книжа и борси и ще бъде строго наказано. Мъск съзнателно бил увеличил цената на биткойна, наред с други неща, като пише туитове, в които се споменава, че Tesla е купила биткойни за 1,5 млрд. долара, казва шефката на Sygnia След това той продал голяма част от него на пика на цената.

 

От месеци Мъск е критикуван от някои пазарни наблюдатели. Те го обвиняват, че влияе на обменния курс на биткойна с понякога прости туитове и по този начин дава възможност на себе си или на Tesla да получат финансови предимства.

Мъск има около 57 милиона последователи в Twitter. Ако само някои от тях се включат в криптовалутата след туитовете на Мъск, това може да повлияе значително на цената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мъски си играе с биткойнджиите като химик с бактерии в колба. И си ги дои чудесно, а те със зяпнали усти чакат новия туит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Maslarov
преди 2 години
Когато след една от изцепките му цената се качи двойно нямаше недоволни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
тя тая измислена компания с продажби на коли се е видело, че нема сколаса шот нищо не връзва и не стаа, за тва ше треа житка на рулетката .... Докато има балъци ше има и тарикати .. тия купат, след което пишат там " - Ааа ше продааме у шиткойни" и жмулявците си купят върхо, оня после " - Аааа мне не тоз шиткойн НЕ Е ЕКОЛОГИЧЕН с тоя ТОК, НО МОЙТЕ КОЛИ СА ЕКОЛОГИЧНИ НА ТОК .... у жмулявците продаат на дъното .... :)) напрао невероятно как преливат въздух от пусто в празно не е истина. Начи кат копат там тая измишльотина замърсяяли били, а кат карат Тесли не замърсяяли, така ли е ве Папов ?!? .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
хахаха, добър си.... добре клатиш балъчорите жадни за лесни пари !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още