IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Кючуков: Липсата на разследвания у нас води до мерки на европейско ниво

При нас има политическо говорене от страна на министри и изнасяне на факти, но след това няма действие от страна на прокуратурата, коментира бившият зам.-министър на външните работи

13:54 | 13.06.21 г. 4
Л. Кючуков: Липсата на разследвания у нас води до мерки на европейско ниво

Напоследък в България излиза обширна информация за нарушения на върховенството на закона. Липсата на разследване на национално ниво води до съответните мерки на европейско ниво. Това заяви Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, бивш зам.-министър на външните работи, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. При нас има политическо говорене от страна на министри и изнасяне на факти, но след това няма действие от страна на прокуратурата, коментира още той.

В четвъртък Европейският парламент гласува за започване на съдебна процедура по член 265 от Договора за функционирането на ЕС срещу Европейската комисия за неприлагане на регламента за суспендиране на еврофондове при проблеми с върховенството на закона.

Спорът може да повлияе на отпускането на милиарди евро помощ от страна на ЕС към страните членки. Страни като Унгария и Полша вече се разследват за нарушаване на върховенството на закона. Те рискуват да загубят милиарди евро от еврофондовете, когато новият регламент влезе в сила.

Любомир Кючуков е на мнение, че има вътрешна борба между европейските институции.

„Европейският парламент иска да получи все по-голямо влияние в европейските дела. Конкретният повод е обвързването на финансирането на еврофондовете с правата на човека и възможността за налагане на финансови санкции при нарушаване върховенството на закона“, посочи гостът.

Американският президент Джо Байдън подписа заповед по отношение на Западните Балкани, в която се казва, че всеки който пречи на интеграционните процеси, подлежи на санкции.

„Този документ предизвиква много въпроси. От гледна точка на налаганите санкции е подобен на закона „Магнитски“. Съдебните санкции влизат в сила без съдебно разследване. Това, което го различава от закона „Магнитски“, е, че не говорим за човешки права и корупция, а за политически позиции“, посочи Кючуков.

Гостът е на мнение, че налагането на санкции на трета страна за политически позиции или на граждани на трети страни е прецедент.

Друга тема от разговора бяха срещите на Джо Байдън с европейските лидери.

„От тях се очаква укрепване на атлантическата връзка по всички възможни линии. Това вече започна по време на двустранната среща в Лондон. Проблемите със Северна Ирландия обаче остават. Байдън предупреди Лондон да спазват условията по подписания договор с ЕС относно Северна Ирландия“, коментиря Кючуков.

Освен с европейските лидери Байдън ще се срещне с Путин и Ердоган.

"Ще се направи опит за максимално сближаване между САЩ и Турция в НАТО. В двустранен план обаче ще бъдат поставени всички спорни проблеми – Ердоган, Гюлен и руският зенитно-ракетен комплекс С-400. Срещата Байдън-Путин това е с голям залог и малки очаквания, тъй като конфронтацията между двете страни достигна до нива, където трудно може да се очаква пробив", посочи гостът.

Цялото интервю вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Но ЕС не е като да е имал инструменти за налагане на санкции на държави членки. При създаването си е направен да бъде твърде демократичен, явно не са мислели че ще се разрастне толкова че да влязат в него държави с крехки демокрации като нас, Полша и т.н., а е много трудно да се създават нови наказателни закона във вече утвърден съюз. Опитвали са се да повлияят върху България, но имат слаби инструменти да го правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
serafima
преди 2 години
Европейската комисия и другите бюрократи там, добре настанили се и високо заплащани, МНОГО се радват на мислене като твоето.Разбира се, че има други решения и то по-добри. ЕК трябва да се засрами, че САЩ се занимават първо с нас и корупцията, която се наблюдава от ГОДИНИ, плюс протестите миналата година. България беше на едно от последните места по корупция до идването на ГЕРБ на власт, а от боко насам е неизменно с най-голяма корупция - крещящо висока. И ЕК не забелязва???? Колко вземат за това "невнимание"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Shadow1
преди 2 години
Ако имаш по-добра идея напиши я.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
"...мерките на европейско ниво." се свеждат до " абе тия аборигени да се крадат/евват както си искат , само да спазват линията спусната "отгоре" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още