IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангел Кунчев: COVID-19 върна развитието на света 10 години назад

В момента се движим с около 20-25 хил. имунизации дневно, което не е достатъчно, за да сме спокойни през есента, каза главният здравен инспектор

09:40 | 11.06.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Коронавирусът върна развитието на света 10 години назад. Нещата все още изобщо не са приключили. Това каза в ефира на БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той добави, че учените предупреждават, че ще възникват още такива вируси. Според него в момента ситуацията в страната е под контрол, а пътят към нормалния живот е имунизацията. Кунчев обаче изрази тревога, че ваксинирането не се случва с достатъчно добро темпо, което „да ни гарантира спокойствие наесен“. 

„В момента се движим с около 20-25 хил. имунизации дневно, което обаче не означава, че се подготвяме добре. Подготвени означава 70-75% от населението да са имунизирани. Ако искате, можем да направим експеримент някой от вашия екип да тръгне с мен, ако до 15 минути не получи имунизация, си хвърлям оставката. Където искате може да отидем - зелени коридори, общопрактикуващи лекари, РЗИ, в парка. Няма друга страна в Европа, която да го осигурява толкова достъпно. Ако работим с този темп, излишък на ваксини ще има, но все още не се унищожават остатъци", добави доц. Ангел Кунчев. По думите му ваксините се съхраняват добре и хората могат да бъдат спокойни.

Той обаче изрази притеснения какво можем да очакваме през есента.

„Аз съм оптимист по отношение на лятото, вероятно в следващите 2-3 месеца ситуацията ще бъде добра, освен ако не възникне някой съвсем нов вариант или щам, който да има различни качества, но през лятото това е малко вероятно“, каза главният здравен инспектор.

По думите му отпадането на маските на закрито няма да важи там, където има струпване на хора, и няма да важи за всички обществени места. 

"Заповедта не е излязла, продължават споровете кое и как да бъде. При ниските стойности на заболяването смятаме, че е приемлив рискът хора, които са имунизирани в малки колективи, например във фитнеси, да не носят маски. За градския транспорт и големите обекти няма да отпадне. Надяваме се вирусът да се самоограничава", допълни доц. Ангел Кунчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
"Надяваме се вирусът да се самоограничава" - т.е. нищо, ама от сърце ама на цената на няколко милиарда.Що не го помолите учтиво вируса сам да изчезне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
melon
преди 2 години
И как го изчисли :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още