IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП ще съди Европейската комисия заради бездействие за върховенството на закона

Резолюцията на парламента дава срок от две седмици на Комисията да предприеме действия за спиране на наказателната процедура

18:33 | 10.06.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейският парламент гласува в четвъртък да съди Европейската комисия заради провала ѝ, според евродепутатите, да пази върховенството на закона. Спорът може да засегне разпределянето на евросредства за милиарди, предава Ройтерс.

Членовете на Европейския парламент гласуваха с 506 гласа „за“, 150 „против“ и 28 „въздържал се“ в подкрепа на резолюция за подвеждането на изпълнителния орган пред Съда на ЕС заради забавянето му в прилагането на нови регулации, които технически са в сила от 1 януари и предвиждат спазването на върховенството на закона и на демократичните норми да е условие за получаването на достъп до евросредства от правителствата на страните членки на ЕС.

Евродепутатите се опасяват най-вече, че бездействието на Комисията ще засили шансовете за преизбиране догодина на националистите на унгарския премиер Виктор Орбан, въпреки че Брюксел отдавна ги обвинява, че подкопават демократичните свободи в Унгария.

Унгария и Полша, срещу които официално е задействана наказателна процедура от ЕС за нарушаване на върховенството на закона, може да изгубят милиарди евро от европейските средства след прилагането на новата регулация.

„Хората в Полша, Унгария и в други страни трябва да знаят, че Комисията е на тяхна страна и ще се бори за правата им като граждани на ЕС“, заяви евродепутатът от Групата на зелените Тери Рейнтке в комюнике.

„Предприемаме действия срещу Комисията, за да я накараме да си свърши работата и да защитим правата на европейските граждани“, допълни той.

Резолюцията дава на Комисията две седмици, за да предприеме действия за спиране на наказателната процедура, като през това време парламентът ще започне подготовка за правни действия.

Купуване на подкрепа на избиратели

Комисията, която е пазител на договорите на ЕС, заяви преди време, че иска да задейства регулациите, едва след като подготви съответни указания – процесът е забавян от оспорвания в съда от Полша и Унгария, които може да се проточат с години.

Това на практика засега неутрализира директивата, която цели да предпази парите на ЕС от злоупотреба в случаи, при които политизирани съдилища не гарантират например справедлив процес при обжалване на обществена поръчка по проект, финансиран с европейски средства.

Еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан заяви пред депутатите в сряда, че в рамките на две седмици Комисията ще представи пред парламента проектоуказания как да се прилага директивата и ги призова да не предприемат правни действия.

Но евродепутатите заявиха, че указанията не са част от директивата, която Комисията трябва да прилага, и затова не може да се смята, че така изпълнителният орган предприема изискваните действия.

За десет години във властта Орбан използва държавни средства, включително еврофондове, за да изгради лоялен бизнес елит, като в същото време ограничава независимите медии, неправителствени организации и университети, твърдят критиците му.

Орбан, който има голямо парламентарно мнозинство, отрича да подкопава демокрацията в Унгария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
ние го разкарахме... мислиш ли че мутрата си замина заради протести или заради убитото ни гражданско общество?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
нещо за България не се ли споменава ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още