IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Теленор България" даде старт на 5G мрежата си в България

63 града в страната вече разполагат с 5G покритие, а до края на годината броят им ще е 160

12:57 | 10.06.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на Теленор България. <em>Снимка: &quot;Теленор България&quot;</em></p>

Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на Теленор България. Снимка: "Теленор България"

„Теленор България“ обяви официалното пускане на мобилната си мрежа от пето поколение (5G). Това се случи на събитие в Бургас, където 5G покритието на телекома вече е 60%, разкри главният изпълнителен директор на „Теленор България“ Джейсън Кинг.

По думите на главния търговски директор на „Теленор България“ Богдан Узелац телекомът има 5G покритие в 63 локации в България, а планът е до края на 2021 г. броят им да достигне 160. Компанията ще използва 5G и DSS технология, а максималната достижима скорост ще е 2Gbps. Фиксираният интернет ще е със скорост до 300 Mbps.

„Очакваме до следващата година да сме на водеща позиция в този аспект“, коментира още той.
Клиентите на телекома, които разполагат с 5G устройства, ще могат да преминат към новата мрежа без да е необходимо да правят нещо допълнително, уточни Узелац.

На въпрос дали „Теленор България“ работи с Huawei Technologies по 5G мрежата си, Джейсън Кинг потвърди, че от години телекомът има партньорство с китайския технологичен гигант, а киберсигурността продължава да е особено важна за оператора. По думите му основата на мрежата на „Теленор“ е изградена от Huawei.

„Huawei е един от основните доставчици на телекомуникационно оборудване в света“, допълни Кинг.

Според него се наблюдава все по-голямо потребителско търсене на 5G, а навлизането на технологията ще промени живота и работата ни в бъдеще, както и ще създаде нови бизнес модели.

Припомняме, че в края на април „Теленор България“ обеща, че до 10 юни ще пусне своята 5G мрежа за клиентите си, с идеята до лятото да покрива големите градове и основните морски курорти, като постепенно ще разширява покритието.

Отново през април Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) продаде 5G лицензите в България за общо 13,4 млн. лева. „Теленор България“ плати 4,1 млн. лева за лентата от 3500 до 3600 MHz. Най-висока сума даде А1 – 4,7 млн. лева, а Vivacom се раздели с 4,6 млн. лева за достъп до летната 3700-3800 MHz.

На 17 май, Деня на телекомуникациите, КРС връчи официалните решения за използване на честотите за 5G у нас, с което даде начало по процеса по разгръщане на новото поколение мобилни мрежи у нас и съответно за навлизането на редица нови технологии, които ще са от полза на редица индустрии.Председателят на КРС Иван Димитров припомни, че по време на пандемията хората са оценили в по-голяма степен нуждата от комуникации.

Малко по-рано днес А1 пък обяви, че ще заложи на скоростта и малкото времезакъснение при развитието на 5G мрежата си, а технологията, която ще развива за целта, ще носи името 5G Ultra. В началото на седмицата от оператора обявиха, че са избрали Nokia за партньор по изграждането на 5G мрежата си, а преди ден пред Investor.bg дадоха и повече подробности за инвестициите си - 46 млн. лева за миналата и тази година и над над 780 млн. лева за цялата инфраструктура за следващите 4 години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Varfor
преди 2 години
Единствената разлика, ако телефонът ти мине от 4G на 5G е, че батерията пада по-бързо.Нито ще усетите разлика при стриймването, нито при зареждане на сайтове...Самите оператори не могат да измислят с какво 5G e по-полезен за масовия потребител от 4G. Всичко е кух маркетинг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още