IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел Салвадор направи биткойна официално платежно средство

С това президентът се надява, че ще се стимулира икономиката и проникването на банките

11:42 | 09.06.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	Президентът на Ел Салвадор Наийб Букеле. <em>Снимка:&nbsp;Camilo Freedman/Bloomberg</em></p>

Президентът на Ел Салвадор Наийб Букеле. Снимка: Camilo Freedman/Bloomberg

Биткойнът вече е официално платежно средство в Ел Салвадор. Това обяви президентът Наийб Букеле с пост в Twitter. Според 39-годишния лидер тази мярка ще увеличи заетостта и ще накара повече хора да се обърнат към банките.

Букеле, който е най-младият президент в Латинска Америка и е известен с бунтарските си виждания, обяви, че решението е било одобрено от депутатите със „супермнозинство“, съобщава Bloomberg.

Президентът в миналото е заявявал, че биткойнът може да стимулира икономиката на страната, да помогне да се увеличи слабото проникване на банките и да ускори трансфера на извършваните годишно парични преводи за 6 млрд. евро.

Решението виртуалната валута да бъде обявена за официално платежно средство е рядко добра новина за криптосектора през последните седмици, който не успява да се възстанови от проблемите си от май.

Към 11:20 ч. българско време биткойнът поскъпва с 2,7% до 34 159,20 долара, след като по-рано във вторник цената му спадна до под 32 хил. долара. Останалите водещи криптовалути обаче все още са на червено.

Гуверньорът на централната банка на Ел Салвадор Дъглас Родригес заяви в интервю, че биткойнът вече се използва в страната и „не е нещо, от което хората трябва да се страхуват“. Той обаче допълни, че токенът няма да замени щатския долар, който е официалната валута в страната.

Цената на биткойна се сви почти наполовина спрямо рекорда си, достигнат в средата на април от почти 65 хил. долара. Причина за разпродажбите бяха основно критиките на милиардера Илон Мъск за екологичния отпечатък на криптовалутата. Затягането на регулациите в страни като Китай също влоши настроенията на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 8
дядя Вова
преди 2 години
Доооо всички мaйни маaйнъри! >Върна ли ФБР платен откуп в биткойни по съдебно нареждане? >Върна !!!!! >Нали крипто, това онова! >63,7 биткойна гепаха! >Разправях ли ви, че това е проект на ЦРУ ?! >Разправях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 2 години
поредната аматьорска стаия ... вижте си заглавието, вижте си цитатите на централния им банкер :"Той обаче допълни, че токенът няма да замени щатския долар, който е официалната валута в страната."Последно кое е истината?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още