IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в Reddit изстреляха акциите на AMC с 95% за ден

Главният изпълнителен директор Адам Арон се фокусира изцяло върху новата си база от акционери

10:23 | 03.06.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Главният изпълнителен директор на AMC Адам Арон се фокусира изцяло върху новата си база от акционери. Американската кино верига е една от така наречените мемеакции от началото на годината, които, подобно на Gamestop, са популярни сред младите търговци на дребно. В сряда Арон обяви програма за лоялност за малки акционери, която им предлага безплатни пуканки в киносалони и други бонуси. И тази необичайна стъпка ентусиазира феновете.

Акциите на AMC приключиха сесията в сряда с ръст от 95% до 62 долара. В своя пик книжата поскъпнаха дори с цели 127%. Акцията трябваше да бъде спряна от търговия два пъти поради прекомерна нестабилност.

„До всички, които ме обявиха за глупав, защото съм вложил сериозно в AMC: Гледайте си работата!!“, хвали се потребител във форума на Reddit Wall Street Bets, където малки инвеститори обсъждат и обменят идеи. Това представлява и завръщането на търговците, които помогнаха на книжа като на Gamestop, Blackberry и Bed Bad & Beyond да постигнат нови рекорди в началото на годината и които подкрепиха тези компании и в сряда, пише Handelsblatt.

AMC беше най-търгуваната акция, а Blackberry се класира на трето място. С пазарна капитализация от 31,3 млрд. долара компанията струва повече от Delta Airlines. Тази година акциите са поскъпнали с 3000 процента - това е възвръщаемост, която е сравнима с тази на някои монети на криптопазара.

Арон е първият главен изпълнителен директор на компания, популярна сред младите трейдъри, който ясно разпознава новата тенденция и дори я популяризира. Мениджърите на Gamestop – акциите, които в началото на тази година бяха под прожекторите, не са склонни да заемат позиция по този нов феномен.

Малките инвеститори в AMC представляват нова сила, те притежават около 80 процента от акциите, както компанията обяви. През първото тримесечие бяха добавени 3,2 милиона нови инвеститори. Но професионалистите също се възползваха от бума. Във вторник AMC обяви, че е издала 8,5 милиона нови акции на хедж фонда Mudrick Capital, на цена около 27 долара всяка. Mudrick продаде книжата с цел печалба само няколко часа по-късно, спечелвайки си подигравките на общността на Reddit. „Представете си колко пари са загубили“, отбелязва един търговец.

Малките инвеститори печелят влияние

Като цяло малките акционери са увеличили значително влиянието си на фондовия пазар след пандемията. През 2019 г. обемът на търговията на аматьорите е бил около 10 процента, но сега се е удвоил, показват данни на инвестиционната банка Piper Sandler. Фактът, че сега редовно обменят информация в социалните медии и имат драстични ефекти върху курсовете, е ново явление, което може да се прояви по-често и в бъдеще, смята Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz.

Бумът на дребните инвеститори е подхранван и от необрокери като Robinhood, които предлагат безплатна търговия с акции, но също така и с криптовалути като биткойн и доуджкойн. Втората също отчита резки промени в цената си. Robinhood и Reddit ще действат като "усилватели" и ще дадат на малките акционери значително по-голямо влияние от всякога, смята Ел-Ериан.

Той също така очаква, че свръхоблкчената парична политика на Федералния резерв на САЩ ще насърчава допълнително апетита за риск. Бумът на акциите на AMC връща фокуса и върху Robinhood. По време на ралито на Gamestop през януари стартъпът изненадващо трябваше драстично да ограничи търговията с популярните книжа, за да не изпадне във финансови затруднения. Това внезапно сложи край на фойерверките на курсовете и генерира големи загуби за някои инвеститори. В момента необрокерът подготвя собствения си борсов дебют. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
аз иам един познат, той ги държи тия не знам за кво купуат хората такива глупости... с гейм стопа съшата insider жоб раота, кой зел от лотарията зел и как беше на 450 изведнаж се намери на 30йска ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Безплатни пуканки за малките акционери, много яко, модел за подръжание е този изпълнителен директор. Но ние сме в България, чакай сега да пиша на Иван Ангелов, че и аз да източа малко пари от пенсионен фонд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Аз вчера махнах моите на геймстоп, по-добре на малка печалба, отколкото да се надявам на чудеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още