IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК пусна техническата система за ваксинационните сертификати

България и още 6 страни от ЕС са се включили в системата още днес и могат да издават документите, въпреки че платформата официално ще заработи на 1 юли

16:51 | 01.06.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) е пуснала в действие техническата система на равнище Европейски съюз (ЕС), която позволява да се извършва сигурна проверка на цифровите сертификати за ваксинация, съобщават от пресслужбата на ЕК.

Сертификатите бяха предложени от ЕК с оглед на възобновяването на безопасните пътувания през лятото. Те са безплатни и достъпни за всички, като в цифров вид или на хартия ще доказват, че дадено лице е ваксинирано срещу COVID-19, дало е отрицателен резултат при изследване или се е възстановило след преболедуване.

Комисията припомня, че на 20 май Европейския парламент и Съветът на ЕС постигнаха споразумение за регламента, уреждащ сертификатите.

Порталът за цифровите сертификати е създаден доста бързо – за два месеца. Той дава възможност за проверка на елементите за сигурност, съдържащи се в QR кодовете на всички сертификати. Така гражданите и държавните органи могат да бъдат сигурни в истинността на сертификатите.

По време на проверката не се обменят или запазват лични данни. Със старта на портала завършва подготвителната работа на равнище ЕС.

От 10 май насам 22 държави вече са тествали успешно портала. Въпреки че регламентът ще се прилага от 1 юли, всички държави членки, които вече са приключили с техническите тестове и са готови да издават и проверяват сертификати, могат да започнат да използват системата на доброволна основа.

От днес седем държави членки – България, Чехия, Дания, Германия, Гърция, Хърватия и Полша, са свързани към портала и издават първите сертификати. Някои държави изчакват всички функции да бъдат налични на национално ниво, преди да дадат старт на цифровия сертификат на ЕС за COVID.

Комисията ще продължи да осигурява техническа и финансова помощ за държавите членки за присъединяването им към портала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
neon7
преди 2 години
EU=USSR https://***.youtube.com/watch?v=L-MFgdjTQuI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
колко време е валидно туй удостоверение ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Така, така... Продължаваме с тиранията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още