IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа се опитва да възроди старото приятелство отвъд Океана

Миналата седмица ЕС е изпратил на Белия дом предложение за съвместна позиция за изглаждане на последните конфликти и стимулиране на трансатлантическия съюз

14:07 | 29.05.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Оставайки Доналд Тръмп в огледалото за обратно виждане и с подобряването на кампанията по ваксинирането си, Европейският съюз се опитва да погледне отвъд последните кризи, търсейки пътя си. И логично в такъв момент да се върне към старите съюзи и приятелства.

Миналата седмица ЕС е изпратил на Белия дом предложение за съвместна позиция за изглаждане на последните конфликти и стимулиране на трансатлантическия съюз, търсейки обща основа за противопоставяне на Китай и Русия.

Предложеният текст очертава как двете страни може да преодолеят търговските си спорове от ерата на Тръмп, става ясно от черновата за изявлението след срещата на върха САЩ-ЕС на 15 юни в Брюксел. Според написаното споделените ценности и интереси ще помогнат и на двете страни да се справят с „безпрецедентните международни предизвикателства“.

 „Ще се консултираме и сътрудничим тясно по пълен набор от споделени предизвикателства и възможности в рамката на нашия съответно сходен, многостранен подход спрямо Китай“, се казва в текста. „Обединени сме в нашия принципен подход спрямо Русия и ще отговорим решително на повтарящия се модел негативно поведение и зловредна дейност“, посочва още текстът.

Европейско-китайските отношения ескалираха по-рано през март, когато Китай отвърна на западните санкции срещу нарушенията на човешките права в региона Синдзян, обявявайки мерки срещу 10 индивидуални лица и организации от Европа.

Също така този месец европейските депутати подкрепиха резолюция за отлагане на ратифицирането на инвестиционно споразумение с Китай, докато ограниченията на Пекин са в сила.

Проектът на общата позиция, който все пак подлежи на промяна, настоява двете страни да „обединят сили, за да предотвратяват и мирно да решават конфликти, да спазват върховенството на закона и международното законодателство и да насърчават човешките права за всички“.

Според двама души, запознати с въпроса, официалните лица от двете страни работят по формулировките.

САЩ и ЕС се очаква да обещаят и по-тясно сътрудничество за насърчаване понижението на парникови газове, включително и по-бърз зелен преход в по-бедните държави и ангажимент за достигане на целта от 100 млрд. долара на година зелено финансиране.

Намаляването на инвестициите в изкопаеми горива, включително въглища, също е част от проекта за обща позиция.

Срещата на върха ще позволи на ЕС и САЩ да потвърдят своя „силен ангажимент към базирания на международните закони ред, включително като се подсилят международните институции и се засили сътрудничеството по международните политики и политиките за сигурност за един по-демократичен, справедлив, мирен и сигурен свята“, се казва в текста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
по-скоро се чуди кал да се отърве от него, че с такива приятели врагове не ти треат ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Европа се опитва да възроди старото приятелство отвъд Океана > Тая дъртуфела отдавна я гони деменцията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още