IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се отваря за пътуващи от трети страни

Ваксинирани пътници няма да бъдат подлагани на карантина, както и жители на държави от още неуточнен "бял" списък с ниско ниво на случаите на коронавирус

16:44 | 19.05.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Страните от Европейския съюз (ЕС) са се съгласили да отворят отново границите си за нации и пътници, които се считат за безопасни по отношение на коронавируса, предава Bloomberg, като цитира запознати източници.

Това е ключов ход за блока, който още не се е върнал към обичайния живот след повече от година на ограничения заради пандемията, отбелязва агенцията.

Постоянните представители на 27-те държави членки на ЕС са се договорили да допускат ваксинирани пътници от трети страни без карантина, както и пътуващи от страни с добър контрол на вируса (под 75 случая на 100 хил. души за период от 14 дни).

Новите правила могат да бъдат официално одобрени по-късно тази седмица и могат да бъдат приложени скоро след това.

Решението идва непосредствено преди важния летен туристически сезон, на който се разчита да подкрепи икономиките на страни като Испания, Италия, Гърция и Португалия.

Почти една трета от гражданите на ЕС са получили поне една доза ваксина срещу коронавирус, показват данни на Bloomberg за ваксинациите.

Новите правила ще заменят пълната забрана на несъществените пътувания. Някои държави членки, като Гърция, вече разрешават на ваксинирани туристи престой без карантина.

Пътуване без карантина в Европа ще бъде разрешено на жители на държави от ЕС, притежаващи сертификат за ваксинация срещу Covid, доказващи преболедуване или отрицателен тест за носителство, както и жителите на страни извън ЕС, които могат да докажат пълна ваксинация. Посетителите трябва да са получили последната доза от ваксината поне 14 дни преди пристигането им.

Всяка държава членка ще може да преценява сама дали да приема пътници, ваксинирани с ваксини, които не са одобрени от Европейската агенция по лекарствата, но са получили разрешение от СЗО.

Жителите на страните от „белия“ списък на ЕС, за които се смята, че са нискорискови за разпространение на вируса, независимо дали са били ваксинирани, или не, също ще могат да пътуват в ЕС. Първият „бял“ списък ще бъде публикуван по-късно тази седмица, като в четвъртък ще се обсъжда проект на списък на страни извън ЕС.

Тъй като броят на случаите на коронавирус в САЩ намалява значително на фона на масовите ваксинации, САЩ вероятно ще попаднат в списъка.

Новите правила включват така наречената аварийна спирачка, която би позволила на държавите от блока да възстановят забраните за пътуване в страни, в които се появяват нови рискови варианти или има скок на новозаразените.

Европейската комисия вече поиска такава спирачка да се задейства за всички пътувания от/до Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Новата тирания...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още