IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д-р Т. Ангелова: Скоро ще заработи клинична пътека за пост-Covid рехабилитация в хотелите

Нашите балнеолечебни и климатолечебни курорти трябва да бъдат превърнати в центрове за здраве, съветва медицинският консултант

15:02 | 17.05.21 г. 1
Д-р Т. Ангелова: Скоро ще заработи клинична пътека за пост-Covid рехабилитация в хотелите

„Гостите на тези хотели, които са по-леко засегнати, могат да постъпят по тази пътека, като ще имат възможността да ползват всички възможности като хранене и движение, физиотерапия и балнеотерапия при възстановяването", обясни д-р Татяна Ангелова кой може да ползва клинична пътека за пост-Covid синдром. 

Тя потвърди, че клиничната пътека ще включва всички възможности, които до момента дава физикалната рехабилитационна медицина.

„Основната тема, която коментирахме като лекари при изготвянето на пътеката, беше разновидността на заболяването; много различни органи, които биват засегнати, и съответно вниманието от страна на лекарите в техните препоръки за лечение", разкри медицинският консултант. Тя обаче не се нае да прогнозира колко дни ще е пътеката за пост-Covid синдром.

Медицинският консултант подчерта, че България има огромен проблем в превенцията и профилактиката на хронични заболявания. Д-р Ангелова подчерта, че тези две направления могат да бъдат изключително насочени към спа, балнеолечебния и климатолечебния туризъм.

„Нашата страна има невероятни климатични фактори, редица разнообразни минерални води и лечебни калонаходища. Благодарение на рекламата в балнеотуризма в нашата страна през последните години се забелязваше огромен ръст в спа туризма, преди да избухне пандемията, която показа колко туризмът както в България, така и по света, е уязвим на външни фактори", коментира тя.

По думите на д-р Татяна Ангелова България има опит в управлението на базите, с които разполага.

„Преди 10 ноември в България беше много известно така нареченото санаториално лечение, като в него се включваха всичките нузологии. Днес тези бивши санаториуми работят в по-голямата си част по Здравна каса", обясни медицинският консултант. "Това означава ограничаване на част от нозологията (учение за болестите, за тяхната класификация и номенклатура), защото клиничните пътеки не включват всички заболявания, като например белодробните“, допълни тя

Д-р Татяна Ангелова е на мнение, че рехабилитационните центрове имат възможност да работят по програмите на Националния осигурителен институт и да се включат другите заболявания.

„При балнеолечебните курорти не можем да не изтъкнем ролята на балнео- и спа туризма в хотелите. Те предлагат в амбулаторни условия различни услуги в областта на балнеолечението и физиотерапията, като създават и допълнителни места", обясни тя.

Какво показа пандемията от Covid-19 за здравето на българите? Ще станат ли приоритетни балнео и спа туризма в туризма? Ще се върнат ли израелските туристи в българските балнеолечебните курорти? С какво са свързани програмите в направления, с които ще работят някои курорти?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт"може да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
цоцане на мангизи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още