IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна отново е в хаос заради Мъск

По-рано цената на криптовалутата достигна 42 185 долара – най-ниското равнище от февруари

13:38 | 17.05.21 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на биткойна успя да възстанови част от загубите от уикенда, след като изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск уточни, че компанията му не е продала своите токени. По-рано през почивните дни коментари в Twitter намекнаха, че производителят на електромобили може вече да се е разделил с дела си.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се разменя на цена от 45 377,05 долара минути преди 12 ч. в понеделник, след като по-рано Мъск написа в Twitter: „За да изясня спекулациите, Tesla не е продавала никакви биткойни“. По-рано цената на монетата достигна до 42 185 долара – най-ниското си равнище от февруари насам. Все още обаче тя е и с 20 хил. надолу спрямо рекорда си от април.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

Главният изпълнителен директор на Tesla прекара последните няколко дни в спорове в социалните мрежи с критици на неговото решение компанията да спре да приема плащания с биткойни заради ефекта върху околната среда. В неделя милиардерът се съгласи с публикация, която посочва, че Tesla трябва да се откаже от инвестицията си в биткойни, която е в размер на 1,5 млрд. долара. Това допълнително помрачи настроенията на криптопазара на фона на понижения при други водещи монети, като етер и доуджкойн.

Съобщението от началото на февруари, че Tesla е инвестирала 1,5 млрд. долара в биткойни, изпрати цената на криптовалутата до нов рекорд и даде гаранции за надеждността ѝ в корпоративния свят.

Но миналата седмица Мъск успя да изтрие близо 10 хил. долара от цената на монетата само за няколко часа с решението да спре приема на биткойни за автомобили на компанията си. В същото изявление той подчерта, че Tesla няма да продава притежанията си в криптовалутата.

Доуджкойн

Развитието около биткойна се случва на фона на подчертания интерес на Мъск към друга криптовалута, набираща все повече популярност – доуджкойна. Самият той заяви, че работи с разработчици на доуджкойн за подобряване на ефективността на трансакциите.

Отговаряйки на критики срещу неговата позиция за биткойна в събота, Мъск написа: „Неприятни коментари като този ме карат да заложа всичко на доуджкойна“.

Към 12 ч. българско време криптовалутата, започната като шега, поевтинява с близо 6% до 0,502395 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
Не обвинявайте само горкият Мъск. По другите борси как е? Май просто сме навлезли във фаза, в която на много хора им трябват пари в брой и продават. Добре че ги има и подобни спадове да напазаруваме отново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
mrynmryn
преди 2 години
Че то ако България продаде това което е конфискувала, ще трябва да закрият валутата. - https://nomoretax.eu/bulgaria-crypto-owner/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
Ами то още не си ли пробвал да туитнеш да врътнеш една бърза помпа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Чудесно :) В момента 2 от ботове ми са настроени за downswing стратегия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
nikiangel
преди 2 години
То криптото вярно си е дигитално злато.От въздуха се прави стръв на която шараните се избиват да кълват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Човекът монетизира шаранджийството (брей, че термин) , тва туита и хоп - пълни джобове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
"Дигиталното злато" загуби 1/3 от цената си последно време, а Илон изигра важна роля в тая работа.Смятайте какъв фундамент има това нещо, щом няколко туита му отнемат 1/3... :))Аз пък, то къв фундамент на един сапунен мехур с нулева ползва за обществото или приложение ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Абе тоз човек кога намира време да си гледа другата работа?Имам чувството че е нон стоп в Туитър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
scott
преди 2 години
Колко смешно ми е всичко това....Абе, ей независимите, ми впрегнете компчетата и дигнете цената. нали децентрализирана, нали мощна!А ТО, МЪСК КРИПТОФАРАОН, А ЦЕЛАТА ПИРАМИДА:МУЛТИЛЕВЪЛМАРКЕТИНГ тип "хербалайф" от 90-те години.Браво,браво,браво.А, да, без алчността и статута на актив дет се увеличава в геометрична прогресия на фона на нулеви лихви - немате нищо, криптоуЧените!Прогнозес: ако биткойн даун, криптовалутес даун и свирсит.ШЕ ВИ *** У ВЪЗДОХОТ.МЪСК НЕ БИЛ МУШЕНИК, НАЛИ ТАКА................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още