IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пародия на пародията: Как едно дарение разтърси света на мемекойните

Светът на филантропията не е същият с дарението на Виталик Бутерин от 50 трилиона – да, с „т“ – монети Шиба Ину

16:41 | 14.05.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Витали Бутерин. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Витали Бутерин. Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарна волатилност, ръст в доходността на държавните ценни книжа, притеснителни икономически данни, геополитическа нестабиност. Всичко това звучи интересно, нали? Но ако наистина искате да привлечете вниманието на хората точно сега, трябва да им разкажете история за криптовалути.

Един мемекойн нахлу в света на филантропията тази седмица, носейки със себе си огромна ценова волатилност и учудения въпрос дали 1 млрд. долара във валута, създадена на шега, може да запази стойността си, пише Bloomberg в свой материал.

Сандийп Найлвал, криптопредприемач от Ню Делхи, създаде преди три седмици криптофонд в помощ на пострадалите от коронавируса в Индия, след като от първо лице вижда смъртта, която той носи заради липсата на кислород в болницата, където е доброволец. Първоначално даренията идват в малки количества, събирайки около 7,5 млн. долара до средата на тази седмица.

Тогава обаче се появи Виталик Бутерин, един от създателите на етера, който дари над 50 трилиона – да, с „т“ – монети Шиба Ину (Shiba Inu coin – SHIB). Те представляват меташега на шегата доуджкойн и са част от набиращата стремглаво сила група на т. нар. мемекойни. Токенът поскъпна с над 11 000% през последния месец и на базата на цената им от понеделник струват почти 2 млрд. долара.

По данни на CoinGecko цената на Шиба Ину към 16:35 ч. е 0,00002027 долара, което е леко поевтиняване от 0,3% за последните 24 часа.

Но дарението на Бутерин, което представлява над 5% от общия брой монети Шиба Ину в обращение, изтри близо 50% от стойността до четвъртък, оставяйки хората, инвестирали в тях, да се чудят дали да държат или да продават. Също така това разпали и по-широкия въпрос за стойността на тези т. нар. мемекойни и дали дарението на криптовалута за благотворителност създава повече проблеми, отколкото ползи за получателите, които се нуждаят от ликвидност бързо.

„Огромното предизвикателство тук е да се оцени стойността на подаръка“, заяви Браян Митендорф, професор от Държавния университет в Охайо, който изучава неправителствените организации и използването на крипотвалутите за благотворителност. „Ако нещо е заявено, че е на стойност 1,5 млрд. долара, но не може да бъде ликвидирано, то тогава наистина ли струва толкова?“, пита той.

„Криптовалутите не са за хора със слаби сърца“

Базираният в Индиана Робърт Браунинг е инвеститор на дребно, който е загубил хиляди долари след дарението, но това не го е отказало. Той ще държи своите милиони Шиба Ину монети, които са около една четвърт от криптопортфейла му, и дори мисли да купи още.

„Криптовалутите не са за хора със слаби сърца“, посочва 52-годишният Браунинг. Въпреки това според него всеки притежател трябва да увеличи поне с 25% притежанията си. „Вместо да се оплакваме, може би трябва да си върнем силата“, казва той.

Бутерин, който е на 27 години, е един от ранните привърженици на криптоварутите. Той е един от основателите на Bitcoin Magazine през 2011 г. и на мрежата етериум през 2014 г. Той не е отговорил на запитване на Bloomberg за коментар.

Звездния му статус в света на дигиталните пари му носи редица подаръци под формата на монети, което служи и като рекламен трик. Когато Шиба Ину бе създадена миналата година, половината от монетите в обращение бяха изпратени към дигиталния портфейл на Бутерин.

Тяхната стойност бе ограничена, също както тази на стотици токени, които притежава, докато внезапното рали при доуджкойна не се пренесе и върху Шиба Ину.

Силно поскъпване

Впечатляващото поскъпване на Шиба Ину през последния месец означава, че сега притежаваните от Бутерин монети струват невероятните 9,1 млрд. долара на хартия, и това след последното им поевтиняване. Това е далеч повече от 1,2 млрд. долара в етер, които той притежава, въпреки че цената почти със сигурност ще се срине, ако той тръгне да продава.

Според инвеститора на дребно Браунинг не е изненада, че Бутерин е започнал да се разтоварва от монетите Шиба Ину, като самото подаряване на толкова много от тях на първо място е било лоша идея. На теория изваждането на половината монети от пазара ги прави по-ценни, но също така инвеститорите са вързани към основателя на друга монета, посочва още той.

Но е и трудно да се критикуват действията му, казва Браунинг. „Ако сте притежател (на Шиба Ину – бел. ред.) и наистина сте против това, което той направи, ще изглеждате коравосърдечен към Covid, коравосърдечен към хората в Индия, ще изглеждате почти като мениджър от типа на Гордън Геко“, имайки предвид героя на Майкъл Дъглас във филма „Wall Street“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Те така вървеше лафа и с НАСА фалит, а после видяхме кво стана :)Евтината бензиностанция е затова - да не се тровят нормалните хора в цивилизацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Whitestar
преди 2 години
Въпреки съмнителната ликвидност, по-достойно е тези средства да бъдат дарени и използвани, от колкото държани на склад. Похвално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 11
дядя Вова
преди 2 години
Ето друга пародия, Русия е изнесла след края на СССР уран за 20 000 ядрени бомби.Обогатителната щастка индустрия фалит.Обаче руснаците вече резнаха износа и зелената енергетика там става пародия!!!https://youtu.be/oEwtBlxLgAUCheers! Живели! На Здоровье!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още