IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dogefather се завърна: Мъск иска да направи доуджкойна ефективен

Шефът на Tesla повтори, че се притеснява от „масовото използване“ на въглища и друга отделяща много въглерод енергия за копаенето

08:50 | 14.05.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Илон Мъск не губи време. В сряда той разкритикува биткойна за високото му потребление на енергия, предизвиквайки земетресение на криптопазарите. В четвъртък шефът на Tesla обяви, че вече търси решения. Фокусът е върху забавната валута доуджкойн, която Мъск популяризира от месеци, но наскоро трябваше да отчете спад в цената си, предава Bloomberg. 

„Работете с разработчици на доудж, за да подобрите ефективността на трансакциите“, пише в Мъск в четвъртък вечер. „Това е възможно многообещаващо“. 

След това курсът на доуджкойна отчете значителен ръст от 38 на 49 цента. „The Dogefather се завръща“, приветства в Twitter акаунта си WSBChairman, популярен сред търговците в Reddit участник, който коментира най-новите разработки около Мъск, криптовалутите и така наречените меме акции като Gamestop. Коментарът му е свързан с факта, че на шега Мъск се нарече "Dogefather" по време на участието си в шоуто "Saturday Night Live" на 8 май. 

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. заяви освен това в четвъртък, че се притеснява от „масовото използване“ на въглища и друга отделяща много въглерод енергия, за да генерира електричество, необходимо за добива на цифрова валута. Това последва по-ранна публикация в Twitter на диаграма от университета в Кеймбридж, която показва, че потреблението на електроенергия за добива на биткойни е нараснало тази година.

 

Той е вторият пореден ден, в който той критикува криптовалута биткойн, след като по-рано компанията му обяви, че ще спре да приема тази валута за покупки на автомобили на Tesla - ход, който разтърси пазарите на цифрови валути през последните 24 часа.

И така - шефът на Tesla продължава да управлява криптосвета. Мъск се позиционира като основен поддръжник на криптовалутите преди месеци. През февруари той обяви, че е инвестирал част от паричните резерви на Tesla в най-голямата и най-старата криптовалута - биткойн. Малко след това Tesla започна да приема биткойн като платежно средство.

След това в сряда дойде изненадващият обрат. Мъск изведнъж се притеснява от високите енергийни нужди, които са необходими за така наречения добив на криптовалутата. Следователно Tesla вече не искала да приема биткойна като платежно средство, но иска да запази криптовалутата в баланса. Биткойнът, но също и доуджконът, втората по големина валута етер и други монети, се сринаха значително.

С кампанията си Мъск очевидно иска да насърчи разработчиците да ускорят търсенето на по-енергийноефективни технологии за работата на основната технология на блокчейн. И самият той искал да работи върху решение.

Защо Мъск избра доуджкойна от всички останали криптовалути не е ясно. Проектът стартира преди години като един вид шега. Мисията: доуджкойнът трябва да покаже колко лесно е да създавате монети, които нямат нищо зад себе си и колко бързо хората могат да се завладеят от такива „въздушни проекти“. 

Междувременно някои големи играчи в криптосвета се дистанцираха от Мъск. Майкъл Новограц, който отдавна инвестира в биткойн и Сие и управлява криптобанката Galaxy Digital, призова последователите си в Twitter да продължават да купуват биткойни. Мъск „използва огромното си влияние, за да тласне копаенето на биткойни в по-зелено бъдеще", смята Новограц, който е ранен инвеститор о в космическата компания на Мъск SpaceX.

Марк Кюбан, собственикът на баскетболния отбор "Далъс Маверикс", увери, че отборът му ще продължи да приема биткойн, етер и доуджкойн като плащане. В крайна сметка „свиващото се използване на услугите на големи банки и монети би било добре за обществото и околната среда“, смята той.

Тайлър и Камерън Уинкълвос, основателите на крипто борсата Gemini, също вярват, че Мъск е взел грешно решение. Шефът на Tesla ще се върне към биткойна, веднага щом осъзнае, че добивът е и „двигател за възобновяеми енергийни източници", пояснява Камерън Уинкълвос. Брат му призова всички да се възползват от ниската цена и да купят още биткойни.

Биткойнът остана не далеч от най-ниските нива за деня след последния туит на Мъск. Най-голямата криптовалута се обезцени с 0,4% до 49 128 долара към 7:00 ч. в Хонконг в петък, след като бе поевтиняла с 9,5% в четвъртък, според комбинираните цени на Bloomberg. Доуджкойнът поскъпна с 10% за последния час, според CoinGecko.com.

Акциите на Tesla поскъпнаха с 0,3% в следборсовата сесия в Ню Йорк, след като затвориха с понижение от 3,1% до 571,69 долара. Книжата поевтиняват с 19% тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
"Проектът стартира преди години като един вид шега. Мисията: доуджкойнът трябва да покаже колко лесно е да създавате монети, които нямат нищо зад себе си и колко бързо хората могат да се завладеят от такива въздушни проекти. Всъщност това е криптото - въздушни кули, използване за строеж на други въздушни кули.Никаква съществена полза няма за обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Китайците взеха превес в биткойна (упорити копачи, горящи въглища)и скоро биткойна ще го кешират и хвърлят на кучетата.Скоро-скоро, всичко зависи ЦРУ кога ще реши да кешира.Майданче, революцийка..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
nikiangel
преди 2 години
"Брат му призова всички да се възползват от ниската цена и да купят още биткойни."Скоро на молби ще го ударят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още