IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще издържат ли енергийните мрежи на ВЕИ?

Изкопаемите горива на този етап балансират системата, но какво ще се случи след като се откажем от тях?

21:10 | 13.05.21 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

През 2020 година зелените централи в Европа повишиха дела си с 4% до 40% в производството на електроенергия и системата издържа, пишат от Международната агенция по възобновяема енергия (IRENA) в анализ за Световния икономически форум в Давос. В същото време делът на въглищните централи намалява между 4% и 16%.

Всъщност опитът досега показва, че мрежите по света успяват да се справят с предизвикателството на възобновяемите енергийни източници.

През последните години има бум на новите зелени централи, породен до голяма степен от намаляването на цените - между 2010 и 2018 година електроенергията от соларните панели е поевтиняла със 77%, а от вятърните турбини - с 30%. Делът на тези централи в глобалния енергиен микс вече достига 30%.

Тенденцията за навлизането на повече зелена енергия ще се задържи и през следващите години и благодарение на строгите политики за намаляване на въглеродните емисии.

irena irena

Източник: IRENA

Повече зелена енергия обаче изисква и по-голяма гъвкавост на мрежата, която сега дават централите на изкопаеми горива. Това обаче ще се промени с намаляване на ролята на тези енергийни източници още в следващите години.

Но има начини за преодоляване на това предизвикателство, които се базират на няколко основни принципа - промяна на моделите на потреблението (на домакинствата и на бизнеса), регулации, развитие на пазарите и т.н.

Дигитализацията на сектора например може да окаже добър ефект върху балансирането на мрежата - "умното" свързване на електромобилите в системата ще помогне за тяхното зареждане в моменти на слабо търсене на енергия и по този начин електромобилите, а и други битови уреди могат да играят ролята на батерии за съхранение на енергия.

Електрификацията, включително на транспорта, индустрията и сградите, е част от сериозните амбиции за намаляване на емисиите въглероден диоксид до 2050 година. Един от елементите в тези планове е и внедряването на зелен водород, което означава нуждата от още енергия за производството му. И така, очакванията на експертите са, че потреблението на електроенергия ще се повиши 3-4 пъти спрямо днешните нива.

Това означава наистина голяма промяна за целия сектор, който ще играе все по-важна роля. Подкрепа може да се очаква от традиционните петролни и газови компании, които вече се оглеждат как да се включат към енергийния преход и развиват стратегии за участие на електроенергийния пазар.

Експанзията на зелената енергия обаче изисква и много по-добро инфраструктурно планиране. Трябва да има гаранции, че инвестициите ще гарантират, че мрежата ще издържи на мащабното навлизане на възобновяемите ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
supertrader
преди 2 години
Надявай се ти, най много да пострадат някои наивници. Най голямата грешка пък е как електромобилите ще балансират мрежата, точно така ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
supertrader
преди 2 години
Къде ги има тези неща, 100% на ВЕИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
Сега, Зелков, с две думи: ВЕИ, са много по-широко понятие от ФЕЦ/ВетрЕЦ. Ала у нас, даденостите на географията и законите на физиката и техниката водят до факта че, преминеш ли определен процент, с присъщото им непостоянство, ЕЕС се разпада, няма свързаност на потребители и генератори, и оставаш на свещи. Няма компютри, няма мобилни и др.комуникации и се връщаш в каменната ера. Затова, много внимавай, какво си пожелаваш, че е може и да го получиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
national power
преди 2 години
Делянче спри да преписваш откровени глупсти.Намери си друга работа за тая работа не ставаш.Проблема не е в мрежите а в производствто.При една студена зима или сушава година ще видите как се стои на тъмно и студено...Европейските педалиси играят с огъня и накрая ще изядат дървото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 10
zelka007
преди 2 години
разбира се , че ще издържат ... има достатъчно примери по света на работещи на 100% ВЕИ общности , и то целогодишно !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още