IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще издържат ли енергийните мрежи на ВЕИ?

Изкопаемите горива на този етап балансират системата, но какво ще се случи след като се откажем от тях?

21:10 | 13.05.21 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

През 2020 година зелените централи в Европа повишиха дела си с 4% до 40% в производството на електроенергия и системата издържа, пишат от Международната агенция по възобновяема енергия (IRENA) в анализ за Световния икономически форум в Давос. В същото време делът на въглищните централи намалява между 4% и 16%.

Всъщност опитът досега показва, че мрежите по света успяват да се справят с предизвикателството на възобновяемите енергийни източници.

През последните години има бум на новите зелени централи, породен до голяма степен от намаляването на цените - между 2010 и 2018 година електроенергията от соларните панели е поевтиняла със 77%, а от вятърните турбини - с 30%. Делът на тези централи в глобалния енергиен микс вече достига 30%.

Тенденцията за навлизането на повече зелена енергия ще се задържи и през следващите години и благодарение на строгите политики за намаляване на въглеродните емисии.

irena irena

Източник: IRENA

Повече зелена енергия обаче изисква и по-голяма гъвкавост на мрежата, която сега дават централите на изкопаеми горива. Това обаче ще се промени с намаляване на ролята на тези енергийни източници още в следващите години.

Но има начини за преодоляване на това предизвикателство, които се базират на няколко основни принципа - промяна на моделите на потреблението (на домакинствата и на бизнеса), регулации, развитие на пазарите и т.н.

Дигитализацията на сектора например може да окаже добър ефект върху балансирането на мрежата - "умното" свързване на електромобилите в системата ще помогне за тяхното зареждане в моменти на слабо търсене на енергия и по този начин електромобилите, а и други битови уреди могат да играят ролята на батерии за съхранение на енергия.

Електрификацията, включително на транспорта, индустрията и сградите, е част от сериозните амбиции за намаляване на емисиите въглероден диоксид до 2050 година. Един от елементите в тези планове е и внедряването на зелен водород, което означава нуждата от още енергия за производството му. И така, очакванията на експертите са, че потреблението на електроенергия ще се повиши 3-4 пъти спрямо днешните нива.

Това означава наистина голяма промяна за целия сектор, който ще играе все по-важна роля. Подкрепа може да се очаква от традиционните петролни и газови компании, които вече се оглеждат как да се включат към енергийния преход и развиват стратегии за участие на електроенергийния пазар.

Експанзията на зелената енергия обаче изисква и много по-добро инфраструктурно планиране. Трябва да има гаранции, че инвестициите ще гарантират, че мрежата ще издържи на мащабното навлизане на възобновяемите ресурси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
Пак да обясним на Зелю: Някога, сигурно, може и да може. Ала в момента, имаш физическа инфраструктура, еди-каква-си. ТЯ, има еси-какви-си свойства и характеристики и, не се ли съгласуват всички елементи помежду си, СЛЕДВА РАЗПАД. ФИЗИЧЕСКИ. ОТВАРЯТ СЕ ПРЕКЪСВАЧИТЕ. Тогава, вместо мрежа, ше имаш окабелени участъци.Да, ама те, НЕ СА ДОСТАТЪЧНИ.И вехне зелка, неполята. Щото, и за поливане, трябва енергия, а няма през какво да мине. Дай, ако си толкова добре подготвен, качествено решение, или си мечтай , докато се подготвяш но, никой отговорен човек -професионалист, няма да допусне разпад на системата само, защото невеж ентусиаст се е развихрил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
supertrader
преди 2 години
И оказва се че и по Света ги няма, а ти чакаш технологии от бъдещето да се внедрят в България. Това което може да стане е хората да стоя без ток и да мизерстват, при положение че е имало години преди това когато не са имали чак такава мизерия, да не говорим че и сега тока е много скъп а би трябвало да сме с най евтиния ток при толкова масово обедняло население.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
supertrader
преди 2 години
С какви пари ще станат тези чудеса в България, кой ще ги направи и каква ще бъде цената на електроенергията, ако не си поне на държавна работа , спукана ти е работата. Всичко това трябва да се внесе и да се плати на Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
vzhekoff
преди 2 години
Зелю е просто един пoбъpkaн тpoл ала Митев. В БГ отдавна е изчерпан ветровия потенциал, имаше дори огромен анализ в к.апи..тал как едва 1/3 от перките са ефективни. Слънчева енергия няма никаква в 1/3 от годината, Геотермалните полета не могат да отопляват нищо освен къща на село, интересно как ще топли 2 млн София, Няма случай все още да се обогатява природен газ с водород в промишлени количества, освен в далечните планове, а ако ми кажеш колко гравитационни кули има в ЕС и колко енергия са съхранили - абсолютно и в % - еваллаНакратко - ти си един пro3 ше6ek.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
vzhekoff
преди 2 години
Ти требе да си пълен *** да твърдиш това (то ние си знаем, че си такъв).1. Отказа един блок заради мизерното построяване и държане на помпите под открито неба, но останалите работеха.2. Баш перките изпозамръзнаха и не бачкахаТака че лъжите си ги разправяй другаде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
и кое те води на мисълта , че не може да се организира мрежата и генерацията в БГ на ВЕИ ... ?! слънце ли няма , вятър ли няма , геотермални полета ли няма ... ?! кой спи и не си оправя газохранилището в чирен ... ?! не може да се обогатява природен газ с водород ли ... ?! не може да се съхранява енергия в гравитационни кули ... ?! що по света може , а у нас не може ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
ми в тексас цял ядрен блок отказа , десетина блока на газови централи , две-три въглищни ... :))) ... добре че е имало вятърни централи да работят ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
за теб това е нещо ново ли ... ?! ... :)))какво те интересува къща , квартал , село , остров , град , област , държава ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
vzhekoff
преди 2 години
"Всъщност опитът досега показва, че мрежите по света успяват да се справят с предизвикателството на възобновяемите енергийни източници."Всъщност показва точно обратното - за справка Калифорния и Тексас. В момент на отклонения по климатични причини всичко отива на кучето в гъ3а и то не за ден-два, а за седмици. Цените хвърчат, ток няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
Исландия, Норвегия...Да, ВЕИ са, ала са изключително постоянни и предвидими. Нещо, което разни зеленчуци не вземат предвид, преди да се развихрят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още