IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Чобанов: Актуализацията на бюджета през лятото е неизбежна

Заради краткия си хоризонт служебното правителство не трябва да емитира външен дълг, а само ДЦК на вътрешния пазар, за да набави ликвидност, посочи финансистът

11:49 | 13.05.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Актуализацията на бюджета през лятото е неизбежна. Това заяви по БНР бившият финансов министър и преподавател в УНСС доц. Петър Чобанов.

„Актуализация е необходима, защото в бюджета е записан таван към дълга от 4,5 млрд. лв., а вече говорим за нужди от дълг в размер на над 6,5 млрд. лева. Виждаме, че дефицитът е по-висок от този, който първоначално беше записан към доклада по бюджета, така че новият парламент ще трябва да направи актуализация", категоричен е доц. Чобанов.

По думите му дори през юли да не се стигне до сформирането на редовно правителство след предсрочния вот, служебният кабинет има право да внесе в парламента промени в основния финансов закон.

„Като първа стъпка служебното правителство трябва да установи какво е точно състоянието на публичните финанси. Това дали бюджетът е на дефицит или има излишък, в момента не е важно да се коментира. Най-важното е с какви точно ресурси разполага правителството и дали има средства, които може да използва, ако това се наложи, било то за продължаване на антикризисните мерки, било то за изплащане на новите избори, за изплащане на машините по старите избори“, посочи още Чобанов.

Бившият финансов министър съветва да се установи финансовото състояние на държавата и има ли резерви в бюджета. „Може старото правителство да е било благородно и да е оставило такива. От там нататък пътят е ясен – то е преструктуриране на съществуващите разходи“, заяви финансистът.

Доц. Петър Чобанов е на мнение, че актуализацията на бюджета е „инструмент от последна инстанция“ и има влияние върху всички. Той отбеляза, че той се прилага, когато няма резерви.

Финансистът отбеляза, че вероятно в централния бюджет няма неразпределени средства, защото има много постановления на Министерския съвет от началото на годината. 

Чобанов подчерта, че от чисто ликвидна гледна точка проблемите не изглеждат толкова сериозни, но предупреди, че те могат да се задълбочат, ако лимитите за разходи на средства са изчерпани и няма източник за тях, а „продължаваме да харчим“. 

Според него дългът засяга частта на финансиране и въпреки че от SURE (Европейски инструмент за временна подкрепа за смекчаване на рисковете от безработица при извънредна ситуация) се очаква да постъпят средства, полезни за финансирането, те няма да решат проблема с резервите.

„Не мисля, че служебен кабинет ще бъде приет на международните пазари", коментира опцията за емитирането на дълг Петър Чобанов. „Но всичко трябва да се опита, когато се прави емисия. Срещу нея трябва да стоят ангажименти на правителство, което има някакъв хоризонт, или е съставено от политически сили, които се ангажират да поддържат определена рамка на фискална политика, за да може да се изплаща след време този заем“, допълни той.

Финансистът нарече „странна“ ситуация, при която служебно правителство излиза на международните пазари.

„Не мисля, че ще се постигне кой знае какъв резултат, но ако няма друг изход – може и до това да се прибегне. Може да се емитират и на вътрешния пазар ДЦК и по този начин да се набавят средства, въпреки че това изтощава ликвидността“, анализира Чобанов.

Той обаче е категоричен, че актуализацията на бюджета минава през вземането на дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
xapoznai
преди 2 години
Продължава се с лъжите и манипулациите! Тези милиарди няма да се плащат през тази година и нищо няма нужда да се актуализира. Нека да си съберат парите със същата успеваемост като на тези, които си тръгнаха пък да видим дали трябва актуализация. Ако не могат пък да си признаят и да почват да орязват разходи. Аман от некадърници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Зайо Байо
преди 2 години
Като за начало може да се спрат тия 50 лева месечно към всяка пенсия, които доста товарят бюджета. Предполагаше се да е временно явление, сега е почти лято и спокойно може да бъдат спряни. И тоя пък кога помириса властта и вече с мерак да се теглят кредити с неизвестно каква цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още