IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франс Тимерманс: Човечеството е част от природата

Един на всеки осем смъртни случаи в Европа се свързва със замърсяването, смята комисарят

21:30 | 12.05.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Човечеството е част от природата, не можем да се разделим и от едната страна да са хората, от другата - природата, заяви зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс при представянето на план за действие на Брюксел за нулево замърсяване. Да бъдем климатично неутрални означава не само нулеви въглеродни емисии, но и нулево замърсяване, каза той.

"За да създадем нетоксична околна среда, трябва да видим всички източници на замърсяване - колите, които караме, начинът, по който обработваме земите, пестицидите, които използваме, как отопляваме, вентилираме и захранваме с енергия домовете си, дори и шума който създаваме", заяви Тимерманс, цитиран от пресслужбата на Брюксел.

Според него това е от ключово значение за подобряването на живота на европейците - към момента 1 на всеки 8 смъртни случая в Европа се свързва със замърсяването. Редица форми на рак, сърдечно съдови и респираторни заболявания се предизвикват от замърсяването, коментира комисарят.

Замърсяването е сред водещите фактори и за загубата на биоразнообразието. Заради отпадъци от различен характер застрашени от изчезване са 1 млн. от 8 млн. растителни и животински видове. Ситуацията може да се влоши, ако не бъдат предприети действия, препоръчват от Брюксел в своя план.

Според Тимерманс водещ принцип трябва да бъде да не мърсим - когато отпадъците станат недопустими в нашите действия и съзнание, замърсяването ще може да бъде контролирано и почистено, ако все пак се появи.

Нулевото замърсяване е от ключово значение за изпълнението на Зелената сделка, категоричен е още комисарят, отговарящ за действията по климата. Част от мерките са свързани - например чист обществен транспорт или ходенето пеша са част от действията за намаляването на замърсяването на въздуха, но и ще помогнат за борбата с климатичните промени.

В плана за действие на ЕК в тази насока са планирани няколко мерки до 2030 година, сред които подобряването на качеството на въздуха (с 55%), подобряване на качеството на водите, включително и чрез намаляване на пластмасовите отпадъци в морето (с 50%) и подобряването на качеството на почвите чрез използването на по-малко пестициди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Човечеството е част от природата !!!Не трябва да се забравя.. и да добавя че всички природни закони са предимство пред всеки един от човешките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още