IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е планирала индустриален парк, с който да привлече Volkswagen

За реализиране на идеята са анализирани парцели на територията на Столична община, община Пловдив и община Марица

14:37 | 12.05.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България е била готова да изгради индустриален парк за нуждите на Volkswagen, с който по-късно да привлече и други автомобилни компании. Това става ясно от писмен отговор на бившия вече икономически министър Лъчезар Борисов на въпрос на депутата Арман Бабикян от 45-ото Народно събрание.

С предложението България е спечелила позиции пред консултантския екип на германския автомобилен производител, смята бившият икономически министър. Плановете са били този индустриален парк да бъде изграден на територията на Столична община, на община Пловдив или на община Марица.

В допълнение българското предложение е включвало още изграждането на център за обучение за заетите в автомобилната индустрия в сътрудничеството с учебни заведения.

Предвидено е било още изграждането на пречиствателни станции, довеждаща електрическа и газификационна инфраструктура, жп и пътна инфраструктура, както и връзка със средните и висшите училища в страната. Предложението е било в съзвучие с правилата за държавна помощ в ЕС.

Volkswagen планираше изграждането на нов завод на стойност около 1,4 млрд. евро и откриването на около 5 хил. работни места. Тази инвестиция така и не беше реализирана в нито една от държавите, с които автомобилният концерн преговаряше. Компанията имаше намерения в новата производствена мощност да произвежда 320 хил. конвенционални автомобила. В "късата листа" на местата за новата производствена мощност бяха България и Турция.

В последните години обаче европейските политики се промениха и Volkswagen започна да обръща внимание на електромобилите. Лъчезар Борисов също отбелязва това в своя отговор на депутатското питане и допълва, че основен сегмент в работата на автомобилната компания до 2025 г. ще бъде именно електромобилността.

В преговорите автомобилният гигант е имал изисквания в няколко области, включително за бизнес средата, отпускането на държавна помощ, инфраструктурна обезпеченост, качеството на живота и на образованието.

"Въпроси относно корупцията не са поставяни по време на преговорите", коментира Борисов по повод зададените от Бабикян въпроси.

За тези преговори българското правителство е сформирало голям екип, в който са участвали представители на редица министерства, държавни институции и компании и е отговорило на всички изисквания на германския инвеститор. В хода на преговорите Volkswagen е дал одобрението си за два от предложените терени за изграждането на завода.

Лъчезар Борисов не смята, че преговорите с германската компания са провал. Въпреки че инвестицията не е реализирана, страната е станала по-познаваема в международен план и има интерес и от други големи инвеститори, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
не се заяждам , ама вземи направи една фирма , побачкай малко 3-4 годинки , да пооблажиш и ти от държавата ни ... и пак ще си пишем ... иначе по темата , ердоган беше обещал , че ще закупи за държавната администрация 40.000 пасата в рамките на няколко години там както им е графика за подмяна на превозните средства ... :))) ... аз не виждам нищо лошо полицията и администрацията у нас да карат шкоди ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 2 години
... и да им изкупим цялата продукция, зада им е гарантирана печалбата!Ей да си бизнесмен в днешно време... държавата се грижи за всичко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
тъй и тъй е планиран паркът , можете да го започнете ... и без vw ... и да поканите skoda ... и подизпълнители на airbus ... и подизпълнители на lockheed martin (основно за да ги хване разстройство из форумите , и наяве , дядя вова и ко ... :))) ... )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още