IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните гиганти призовават САЩ за финансиране на производство на чипове

Apple, Microsoft и Google се обединиха с ключови производители в създаването на нова лобистка група

15:16 | 11.05.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Някои от най-големите купувачи на чипове в света, включително Apple, Microsoft и Google, се обединяват с ключови производители на полупроводници като Intel, за създаването на нова лобистка група, която да притисне правителството за субсидии за производството на чипове, предава Ройтерс.

Новосформираната Semiconductors in America Coalition, която включва и Amazon Web Services, обяви, че е призовала властите в САЩ да предоставят финансиране за CHIPS for America Act, за който президентът Джо Байдън призова Конгреса да предостави 50 млрд. долара.

“Голямото финансиране на CHIPS Act ще помогне на Америка да изгради допълнителен капацитет, необходим, за да има по-устойчиви вериги на доставките, така че да се гарантира, че критичните технологии ще са налични, когато имаме нужда от тях“, посочва групата в писмо до лидерите на демократите и републиканците в двете камари на Конгреса на САЩ.

Глобалният дефицит на чипове засегна сериозно производителите на автомобили. Например Ford Motor заяви, че може да намали наполовина производството си през второто тримесечие.

Групи от автомобилната индустрия притискат администрацията на Байдън да осигури доставки на чипове за заводите з аколи. Но миналата седмица Ройтерс писа, че представители на администрацията не са склонни да използват закон за националната сигурност за пренасочване на компютърни чипове към автомобилните компании, тъй като това може да навреди на други индустрии.

Новата коалиция включва част от тези други индустрии, ползващи чипове, включително AT&T, Cisco Systems, General Electric, Hewlett Packard Enterprise и Verizon Communications. Тя предупреди, че правителствените действия в полза на една индустрия (като автомобилната), не са добър ход.

„Правителството трябва да се въздържа от намеса, тъй като индустрията работи за коригиране на настоящия дисбаланс между търсенето и предлагането, причиняващ недостига“, обяви групата.

Технологични компании като Apple също бяха засегнати от дефицита на полупроводници, но не толкова сериозно, колкото автомобилния сектор.

През април производителят на iPhone заяви, че ще загуби между 3 млрд. и 4 млрд. долара приходи за текущото тримесечие, завършващо през юни, заради недостига на чипове, но това се равнява само на няколко процента от очакваните 72,9 млрд. долара приходи от продажби според прогнозите на анализаторите, посочват от Refinitiv.

Още технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
класика в меринджейството.... няма да инвестират сами в чипсове, но ще налеят пари в лобиска група ! :):)Не забравяйте после да задължите американосите да купуват само от вашите неща !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Еххх, голямо изкушение е държавната ясла.Тез компании,които са изброени, имат стотици милиарди долари свободни в балансите си, ако отделят по 2-3% от тях през следващите 5 години ще се задръстят от чипове, *** друго си е да се дръпне от чуждата пита.Политиките на западните правителства, особено през последната година и половина, все повече унищожават духа на свободното предприемачество , приучават дори традиционно по-либертарианското американско общество към облагите на фалшивия държавен капитализъм и посаждат корените на едни много сериозни бъдещи проблеми..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още