IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК призова София и Скопие да решат проблемите си

Северна Македония и Албания са готови да продължат напред в преговорния процес за членство в ЕС

15:55 | 10.05.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Насърчаваме България и Северна Македония да изгладят проблемите помежду си, за да може Скопие да започне преговорите си за членство в ЕС. Това коментира говорителят на ЕК Ерик Мамер по време на обедния брифинг на институцията в Брюксел.

Северна Македония изпълнява изискванията и може да бъде даден старт на преговорите за присъединяване към общността, стана ясно още по време на брифинга.

Позицията на България по темата е, че членството на страните от Западните Балкани е от ключово значение за развитието на ЕС. Това беше и един от приоритетите на българското председателство на Европейския съвет преди няколко години.

България обаче настоява Северна Македония да прекрати речта на омразата срещу нея, както и медийните и обществени кампании за стигматизиране на хората, които са запазили българското си самосъзнание, независимо от натиска и репресиите в тоталитарното минало.

Фалшификацията на исторически извори и литературни произведения също следва да бъде преустановена, а текстовете на учебници, пояснителни бележки на исторически паметници, както и на официалните страници на научни, образователни и културни институции, да са в съответствие с оригиналните източници и историческата истина, държи България.

Дълго време пътят на Северна Македония към ЕС беше блокиран от спор с Гърция за името, който беше решен преди няколко години.

Европейският съвет ще реши дали да бъдат разделени Албания и Северна Македония в процедурата по преговорите за членство в общността, ако спорът между София и Скопие не бъде изгладен, допълниха още от ЕК. "Позицията на ЕК е, че и двете държави са направили необходимото, за да продължат напред", каза говорителят на ЕК Ана Писонеро, отговаряща за въпросите на разширяването, международното сътрудничество и развитието.

По-рано днес председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен се срещна с премиера на Северна Македония Зоран Заев. Двамата са обсъдили редица теми, сред които пандемията от коронавируса, доставката на ваксини срещу заболяването от ЕС и страни членки, както и финансирането на инфраструктурни проекти в Северна Македония, включително газови коридори и жп проекти и зелени централи.

Зоран Заев разговаря и с комисаря по разширяването Оливер Вархей. В Twitter той написа, че преговорите със Северна Македония трябва да започнат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 1
grainis
преди 2 години
Проблеми имат макетата.Ние проблеми нямаме. ТЕ искат да влизат в ЕС, не ние. Ние сме вече там.Така че ЕС трябва да се конкретизира - Сев. Македония е тази която трябва да изглади проблемите си с България, а не ние.Албания е готова за преговори и ние ще я подкрепим, но проблемът със Сев. Македония е нерешим, и ще виси още поне 20-30 години.Междувременно макетата бълват невъобразими гнусотии по адрес на българите и България, в преса, сайтове, мрежи, книги и учебници, така че трябва незабавно да скъсаме всякакви дипломатически, търговски и други отношения с тях, да анулираме всички издадени на макета български паспорти, да изгоним де що има маке в България и да затворим Границата, най-добре с някоя е друга Танкова Дивизия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
pinoccio
преди 2 години
Москва дърпа конците на Белград, Белград пък дърпа конците на Скопие. Но Скопие кандидатства за ЕС, а не Москва или Белград. Няма какво да казваме на Москва и Белград, защото спорът ни е със Скопие. Самуил не е московски цар, нито е брат на Стефан Душан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
Сигурно има антибългаризъм в македонските медии, но нямам конкретни наблюдения. Преки впечатления имам от руските, където антибългаризма вероятно не е по-малко. Има ли статия за България тя обикновено е негативна, обяснява колко сме бедни, зависими, колко много произхождаме от тюрките, колко сме предатели и как две световни воини сме себили срещу тях, макарче през ВСВ ссср обяви война на България. Погледнеш ли коментарите задължително ще видиш квалификациите булгарашки, прocтитyтки, тюрки, нахлебници, предатели и т.н. Аз не се впечатлявам от руските пpocтотии, но все пак с Македония имаме да делим нещо, а с русия не виждам същата ситуация. Екстраординарна реакция спрямо съседите и никаква срещу масква за една и съща политика. И като споменах, че имаме да делим нещо с Македония си спомнам казаното от една македонка - "не можем да го разделим оня кypвapин Гоце Делчев".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Учете се от гърците, да не влезете в учебниците като поредните българоубийци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Още не мога да схвана как ЕС искат да играят обединяващ фактор като са толкова неадекватни по някои регионални европейски междусъседски проблеми. Какво си мислят че ще стане ако потъпчат интересите на България и присъединят Македония на всяка цена? Македонците да не би да демонстрират някакви европейски морални ценности? Или да притежават нещо кой знае какво в интерес на ЕС? Защо не им се каже в прав текст, че нямат място в ЕС докато не приключат веднъж завинаги с езика на омраза и с историческите фалшификации? Защото оставаме с чувството, че щом лъжат и мразят са добре дошли в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 2 години
Тъъъпата Ек току що наля бензин в колата на нашите псевдоПатреоти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
male4ko
преди 2 години
А, значи Гърция можаха да я чакат 20+ години да се натутка, а сега България я 'призовават' да побърза.. Ай сик***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още