IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гeopги Poбeв: Има интерес към суперкомпютъра на България от Югоизточна Европа

Партньорството на банките с технологичните компании ще отвори екосистемата, коментира регионалният търговски директор за Европа и Централна Азия в "Софтуер Груп"

15:30 | 10.05.21 г. 3
Гeopги Poбeв: Има интерес към суперкомпютъра на България от Югоизточна Европа

Робев коментира и представянето на банковата система у нас.

“Банковата система в България е изключително стабилна. През четвъртото тримесечие на 2020 г. активите ѝ се повишават с 8,6%, или 124 милиарда лева”, посочи той.

Според него вече се нормализира кредитната активност, която затихна по време на пандемията.

“Здравната криза ускори много процеси, които технологичните компании очакваха да се случат по-рано“, каза Робев и потвърди, че тя е накарала потребителите да минат в много по-голяма степен на дигитален режим.

Регионалният търговски директор за Европа и Централна Азия на "Софтуер Груп" отбеляза, че банките вече могат да предоставят изцяло дигитално обслужване, включително със самата регистрация на нови клиенти и законовите проверки, които се изискват в такъв случай.

“Технологията дори не е толкова съществена, важна е промяната на мисленето”, смята Робев.

Той добави, че все пак банковата система остава консервативна и не се очакват резки промени в нея. 

“Балансираният подход предостави възможност дигитализацията да се случи по правилен начин, без тя да компроментира области като сигурността”, е мнението на експерта.

Той коментира и отварянето на екосистемата в сектора.

“Доскоро банките бяха доста капсулирани“, посочи той и добави, че кредитните институции разбраха, че могат да са успешни при високата степен на конкуренция след навлизането на гъвкави играчи, като си партнират с различни други институционални играчи.

По отношение на навлизането на изкуствения интелект Робев заяви, че въвеждането на технологиите се случва внимателно.

“Има много морални теми, много аспекти, които са свързани с етика и затова банковият сектор е по-внимателен, когато адаптира тези процеси. Ще мине време”, смята регионалният търговски директор за Европа и Централна Азия на "Софтуер Груп".

Георги Робев ще вземе участие във форума „Банки и финанси“, който водещият икономически сайт Investor.bg организира. Двете оналйн издания ще се проведат на 12 и 19 май, от 14:15 часа, и ще се излъчват на живо в дигиталната стрийминг платформа за събития Investor Media PRO, както и на www.investor.bg/live.

Къде бяха предизвикателствата при дигитализацията на банките? Защитени ли са правата на потребителите? 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Той не е собственост на България, какви смешки само пишете :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Като ги знам какви боклуции са президента, министрите, премиера и главпрокурора сигурно някой техен тарикат парашутист ще копае криптовалута на суперкомпютъра за държавна сметка а другите ще има да чакат достъп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
разбира се , че ще има интерес . дано не е усложнен достъпа до него , и да има добър обслужващ екип ... ще работи здраво ... а защо няма заявки от БГ компании е много дълга тема ... :)))дядя вова , да знаеш не става за копане на койни ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още