IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милен Керемедчиев: България не може да бъде приятел с всички в международен план

Отношенията между София и Москва ще се влошават допълнително, смята бившият заместник-министър на икономиката и външните работи

09:30 | 08.05.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Досега България се опитваше да лавира при външнополитическите отношения и да бъде приятел с всички, но това вече не е възможно. Светът се намира в нова студена война и отново Европа е нейната арена, посочва Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на икономиката и външните работи, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Светът е бизнес". 

"Това сериозно изостряне на отношения между Запада и Изтока определено дава шанс на България рязко да застане зад това, което каза още преди 15 години - че ние сме страна членка на НАТО и ЕС и няма как да бъдем приятели с всички", посочва Керемедчиев. "Разбира се, това ще донесе със себе си икономически последствия", добавя той, пояснявайки, че изборът, който направи целокупният български народ преди 15 години е пределно ясен.

По неговите думи България ще има и други сблъсъци с Русия на своя територия.

„Ще има дипломатическо напрежение и повишен интерес от страна на руските служби по отношение на процесите на наша територия. Определено отношенията между София и Москва ще вървят в посока влошаване през следващите години", коментира Керемедчиев.

Според бившия заместник-министър на икономиката и външните работи страните от Г-7 имат отново значително синхронизирана позиция, която все повече ще прераства в силен фронт срещу Русия и Китай.

"Очаквам тази вълна от съпричастност и подкрепа да се превърне в реални действия - руските дипломатически мисии в Европа и в другите държави от Г-7 ще намаляват;  експулсирането на дипломати ще продължава", смята Керемедчиев.

Той прогнозира, че след септемврийския вот в първата европейска икономика ще станем свидетели на една много по-рязка Германия, отколкото преди.

"Както вътрешнополитическия, така и външнополитическият натиск върху "Северен поток 2 " нараства по простата причина, че политическите интереси надделяват върху икономическия разум", посочва Керемедчиев.

Според госта това не важи единствено за "Северен поток 2", но и за всички други големи икономически и енергийни проекти на Стария континент.

"Замразяването на търговското споразумение с Китай определено е в ущърб и за Брюксел, и за Пекин. Оттук насетне много трудно ще можем да говорим за икономически отношенията с Русия и Китай", смята Керемедчиев.

Целия разговор може да намерите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
deaf
преди 2 години
Това "правило" е доказан фалшификат измислен от един комунист...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
serafima
преди 2 години
Винаги с Германия бяхме вече няколко пъти през 20-ти век. И помним какво се случи. Някои хора бъркат ГЕРМАНИЯ по принцип като държава и Германия в отношение към България.И въпреки това - ДА - в Европейския съюз, но НЕ срещу Русия. Както и НЕ въобще срещу противопоставянето на която и да е държава според желанието на едни или други конюнктурни или стратегически политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
xkm
преди 2 години
ВИНАГИ С ГЕРМАНИЯ , НИКОГА СРЕЩУ РУСИЯ ! Правило надживяло много министри и техните заместници .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още