IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Руските ваксини са надеждни като автомат "Калашников"

Нашите лекарства се основават на технологии и платформи, които се използват буквално от десетилетия, заяви руският президент

17:40 | 07.05.21 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	Руският президент Путин. <em>Снимка: архив Bloomberg LP</em></p>

Руският президент Путин. Снимка: архив Bloomberg LP

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че руските ваксини срещу Covid-19 са толкова надеждни, колкото и световноизвестният автомат "Калашников", предаде агенция ТАСС.

До момента в Русия са одобрени четири ваксини срещу Covid-19, разработени в страната. Сравнението на Путин се позова на оръжие от епохата на Съветския съюз, което остава популярно и широко използвано и до днес.

По време на видеоконферентен разговор с вицепремиера Татяна Голикова в четвъртък Путин каза: „Нашите лекарства се основават на технологии и платформи, които се използват буквално от десетилетия. Те са същевременно много модерни и актуални и несъмнено най-надеждни и най-безопасни“.

Коментарът на президента се случи в деня, в който здравните власти на страната регистрираха еднодозов вариант на руската ваксина Sputnik V, наречена Sputnik Light.

Путин цитира коментар, първоначално направен от австрийски лекар по-рано тази година относно ефикасността на руската ваксина.

Двудозовата версия на Sputnik V вече е разрешена в десетки други страни по света.

През миналата година Русия се сблъска с критики за разрешаването на Sputnik V, преди дори да са започнали тестовите процедури. Възприятието за Sputnik V започна да се променя през февруари тази година, когато данните от тестовете бяха публикувани в списание The Lancet. То посочва, че ваксината „изглежда безопасна и ефективна“ и показва 91% ефикасност срещу коронавируса.

Две други руски ваксини, EpiVacCorona и CoviVac, също получиха регулаторно одобрение в Русия, преди да приключат мащабните тестове.

Вижте още във видеото: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
Не ми се споменаваше, но автомат калашников никога не е бил надежден. Той се произвежда така че различните му части и механизми са много хлабави. Това наистина позволява да сте немарлив към него и пак да стреля. Лошо е че на 250 м не можеш да вкараш куршум в целта, а след кратка стрелба започва въобще да плюе куршумите. По скоро е с качествата на пистолет. Разпространението му се дължи на два факта - ниска цена и най-вече лесен достъп. При соца един калашников струваше 100 $, а американските М над 1000$. Американците осъществяват някакъв контрол на разпространение, докато *** продаваха на всеки който им плати, също както и ние впрочем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
калашников не е руски автомат , а немски ... stg-44 sturmgewehr ... :))) миша тимофеевич не е можел да чертае , бил е скаран с математиката , набеден е за гении ... хуго шмайсер е Човекът ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Спутник е демодираната векторна, но фактически жива ваксина. Вкарват ви човешки аденовирус който се реплицира(размножава) и срещу него се образуват антитела и клетъчен имунитет, който подтиска и вируса на ковид. Руснаците били избрали най слабо вирулентният(болестотворен) щам. Добре, но някои от човешките аденовируси предизвикват рак. Е не сега, след 5 години примерно, но предизвикват. Елементарно бе да се изчистят живите вируси, но както обясни руският учен на бразилският регулаторен орган, щеше да отнеме време и то много. А време няма, важно е Вова да се бие в гърдите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
Малко като памперс - екологично, че и топли :)Поредните глупотевини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още