IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелов: Ваксинацията срещу COVID у нас протича при голям интерес

С този темп на ваксинация до края на юни страната ни ще има колективен имунитет, каза здравният министър в оставка

12:34 | 07.05.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz /Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz /Bloomberg

Резултатите на България за справяне с коронавируса са изключително добри, страната ни е на 20-о място по заболеваемост в Европейския съюз на 14-дневна база, а ваксинацията срещу COVID-19 у нас протича при голям интерес. Това докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, съобщават от пресслужбата на кабинета в оставка.

„И в почивния ден вчера имаме към 7 хил. ваксинирани, а онзи ден отчетохме рекорд от над 32 хил. имунизирани. В понеделник пристигат нови над 270 хил. ваксини, така че зелените коридори да продължават да действат, като се изпълняват и ваксинационните фази“, разпореди Борисов на здравния министър.

Всяко количество ваксини, което се доставя у нас, следва да бъде разпределено по най-бързия начин и да бъдат ваксинирани желаещите, каза той и даде висока оценка на добрите резултати, постигнати от властите в битката с пандемията, докато при пълен локдаун и строги мерки други държави не отчитат подобни данни. 

„Това, което ние постигаме, не може да бъде постигнато от голяма част от европейските страни, които са с много по-висок индекс на строгост на мерките“, отбеляза министърът на здравеопазването в оставка.

Ангелов подчерта огромния интерес, който се наблюдава при зелените коридори за имунизация срещу COVID-19.

„Хубавата новина е, че този месец всеки понеделник пристигат по 274 хил. дози от Pfizer и последният ден – на 31 май, ще бъде доставено първото двойно по-голямо количество – 410 хил. ваксини. По 36 хил. ваксини пристигат всяка седмица и от Moderna, изброи здравият министър.

Ангелов акцентира, че нуждите на българското общество по отношение на ваксините са напълно обезпечени. „Ако така продължаваме, с този темп на ваксинация до края на юни страната ни ще има колективен имунитет“, каза още министър Ангелов.

Премиерът Борисов изказа благодарност към Националния оперативен щаб, към ваксинационния щаб, към лекарите, медицинските екипи и всички служители на първа линия в борбата с пандемията, защото благодарение на денонощния им труд икономиката ни също бележи добри резултати.

Днес здравната комисия в парламента ще изслуша здравния министър в оставка проф. Костадин Ангелов, който ще отговаря на актуални въпроси, свързани с епидемията в страната. Комисията ще изслуша още управителя на Националната здравноосигурителна каса относно изпълнението на бюджета на касата, а след това и Националния оперативен щаб, както и Националния ваксинационен щаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
penman
преди 2 години
Ще са гарантирано живи, за разлика от останалите страхливи ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
KMETA
преди 2 години
Тъй де. На всички им е интересно ко шъ стане с вече ваксиниралите се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
fon
преди 2 години
Този луд ли е? Ние сме най-изостаналата държава в ЕС по ваксинации и то в пъти.https://***.nytimes.com/interactive/2021/world/covid-vaccinations-tracker.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още